02.06.2021 - 15:58 | Son Güncellenme:
Mesleki eğitim; mesleki veya teknik eğitim veren okul veya kurumları tarafından kişilerin becerilerini belirli bir seviyeye getirebilmeleri amacı ile verilen eğitimi ifade eder. Bu eğitimler vasıtası ile iş bulmak isteyen kişilerin iş yaşamına kazandırılması amaçlanır.
Mesleki Eğitim Nedir?
Meslekî eğitim, bireye iş yaşamında belirli bir meslek ile beceri, bilgi, tecrübe ve iş alışkanlıklarını kazandırmayı amaçlayan iş hayatına adaptasyonu ve kişiliği geliştirmeyi mümkün hale getiren eğitime verilen isimdir.
Mesleki Eğitimin Amacı Nedir?
Mesleki eğitimin verilmesinin pek çok amacı bulunur. Bu amalar kapsamında kişilerin iş ortamına alışabilmesi için ve iş hayatının gereklerini yerine getirebilmeleri amacı ile eğitim verilir. Mesleki eğitimin verilmesinin bir başka amacı ise, toplumun gayeleri ve iş alanlarının taleplerine yönelik olarak kişilere belirli olan bir mesleğin gerektirdiği bilgi birikimi, beceri ve uygulama konusunda yeterliliğin kazandırılması amaç edinilir.
Mesleki Eğitimin Önemi Nedir?
Ülkelerin gelişmelerinde ve kalkınmalarında sanayileşmenin ana unsuru olan bilgi birikimi, beceri ve iş alışkanlığına sahip olan yüksek verimi sağlayabilecek insan gücünün meydana çıkarılması zorunluluktur. Kalifiye elemanların bilgi ve yeteneği, ekonomik başarının yapısını oluşturur. Mesleki eğitimler iki amaca yönelik gerçekleştirilir; kişilere başarılı bir meslek sahibi olmalarına hazırlamak ve ülke ekonomisine katkı sağlayabilecek vasıflı elemanları yetiştirebilmektir.
Mesleki Eğitim Belgesi Nasıl Alınır?
Mesleki eğitim belgesinin alınabilmesi için öncelikle çalışılan alanda SGK’lı olarak çalışmış olmak ve bu meslek ile ilgili yeterli düzeyde bilgiye sahip olunması şartı aranır. Gerekli olan müracaat evraklarının tamamlanması ile müracaat işlemi gerçekleştirilir. Başvuru evrakları içerisinde genel olarak sağlık raporu, SGK hizmetinin çıktısı, kimlik fotokopisi ve başvuru formunun bulunması yeterli olacaktır.