02.04.2021 - 13:03 | Son Güncellenme:
Merkezi sinir sistemi beyin ve omurilik arasında kalmaktadır. Merkezi sinir sistemi ile ilgili birçok hastalık da yine yer almaktadır.
Merkezi Sinir Sistemi (MSS) Nedir?
Merkezi sinir sistemi sinir sisteminin büyük bir bölümünü temsil eden ve beyin omurilik arasında kalan bir vücut sistemidir. Merkezi sinir sisteminin tamamı beyin ve omurilikten oluşmaktadır. Bir takım yapılan araştırmalar sonucunda ise retina ve kraniyal sinirler de yine merkezi sinir sisteminde değerlendirilmektedir. Merkezi siniri sistemi çevresel sinir sistemi ile karakterize çalışmaktadır. Hemen hemen çevresel sinir sistemi ve merkezi sinir sistemi aynıdır.
Merkezi sinir sistemine ait olan pek çok hastalık da yine yer almaktadır. Bunların en belirgini ise çocuk felci olarak bilinmektedir. Çocuk felci merkezi sinir sistemi hastalıkları arasında değerlendirilmektedir. Aynı zamanda yaşlılarda da sıklıkla görülen alzaymır hastalığı da yine merkezi sinir sistemi hastalıkları arasında yer almaktadır.
Merkezi sinir sistemi beyin ile entegre çalışır. Burada duyu organlarının düşünmesini ve hafızada bilgi depolamasını sağlar. Kan basıncını kontrol etme ve hormonları da düzenleme görevi yine merkezi sinir sistemine aittir.
MSS İnfeksiyonları Neden Önemlidir?
Özellikle acil hekimlikte MSS infeksiyonlarının büyük bir önemi bulunmaktadır. Çünkü hızlı bir şekilde tanı koymak ve bir an önce tedaviye başlanması açsından doğru tedavi için gereklidir.