EğitimMEB TEOG sınav soruları ve cevapları yayınlandı!

MEB TEOG sınav soruları ve cevapları yayınlandı!

02.05.2015 - 11:13 | Son Güncellenme:

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınav maratonu bitti. Yaklaşık 1 milyon 300 bin öğrenci liseye giriş için ter döktü. TEOG'da en az 230 net yapan iyi okula girecek. Sınav soruları ve cevapları açıklanmasının ardından TEOG sınav sonuçları ne zaman açıklanacağı merakla bekleniyor. Peki TEOG'da bu sene ek tercih hakkı olacak mı? Özel okul tercihleri nasıl yapılacak?

MEB TEOG sınav soruları ve cevapları yayınlandı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlemiş olduğu TEOG sistemi kapsamında 8. sınıf öğrencileri tarafından merakla beklenen sınav sonuçları henüz açıklanmadı. Sonuçların açıklanmasının ardından 1.3 milyon 8'inci sınıf öğrencisi için sırada tercih var. İlk 25 tercihe girmek için not ortalaması 90 olmalı. En fazla 12 yanlış hakkı var. TEOG sınav soruları ve cevapları ise haberimizdeki linkten ulaşabilirsiniz.

TEOG SINAV SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sistemi kapsamında ortaokul 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik 2. dönem ortak sınavının, soru ve cevapları yayınlanmasının ardından merakla beklenen sınav sonuçları için haberimizdeki linkten takip edebilirsiniz...

TEOG SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, 8. sınıf öğrencileri için düzenlenen ikinci dönem ortak sınavları dün sona erdi. Ortak sınavlar kapsamında, önceki gün Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, dün ise Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil yazılıları gerçekleştirildi. Toplam 1 milyon 282 bin 512 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen sınavların soru ve cevapları videolu olarak Eğitim Bilişim A(EBA) “www.eba.gov.tr” üzerinden de yayınlandı.

MAZERET SINAVLARI 16-17 MAYIS’TA

Mazeret sınavları ise 16-17 Mayıs’ta gerçekleştirilecek. Sonuçlar haziranda açıklanacak. Sınav soru kitapçıkları, ikinci gün oturumu tamamlandıktan sonraki gün, isteyen öğrencilere dağıtılacak. Okul müdürlükleri mazeret sınavına girecek öğrencilerin bilgilerini en geç 5 Mayıs saat 17.00’ye kadar E-okul sistemine işleyecek. Mazeretleri E-okul sistemine işlenmeyen öğrenciler sınava alınmayacak. Sorumluluk okul müdürlerine ait olacak.

UZMANLAR NE DEDİ?

Vatan gazetesinden Kenan Butakın, uzmanlardan TEOG'daki sorularla ilgili şu değerlendirmeleri aldı.

''SON KONULARDAN SORULDU''

-Aslan Ayhan - Uğur Okulları Akademik Kurul Fen Bilgisi Üyesi: “Fen sınavında müfredat dışı soru bulunmuyordu. Kazanımlara uygun bir sınav oldu. Sınavda bakanlığın daha önce açıkladığı yere kadar tüm ünitelerden soru bulunmaktaydı fakat son konulardan daha fazla soru soruldu. Sınavda hatalı veya tartışmalı soru da yoktu. Ayrıca sınav üst gruptaki öğrencileri ayırt edici nitelikte de değildi.”

''ÇELDİRİCİ BİR SORU VAR''

-Aysun Toptaş - Açı Dershaneleri Tarih Öğretmeni: “Sorular geçtiğimiz dönem yapılan TEOG’a göre daha kolaydı. 8. sınıflar 4. ve 5. ünitelerden daha fazla soru soruldu. Bilgi ve yoruma dayalı sorular karışık soruldu. D kitapçığı 12. soruda, kelime anlamına dair bir soruda bazı öğrenciler çelişkiye düşmüş olabilir. Ancak yine de zorlanmadılar. Bunun dışında 14. soru da laikliğe soyadı kanunu dolaylı olarak giriyor, net olmadığı için çeldirici gelmiş olabilir.”

''YORUMA DAYALI SORU AZDI''

-Rozi Arat- Sevinç Kolejleri Yabancı Diller Koordinatörü: “Okuduğunu anlama soruları ağırlıklı olmakla beraber, resim yorumlamaya dayalı soru çok az soruldu. Sorular dilbilgisi yapılarını anlama ve uygulama düzeyinde değil, daha çok okuduğunu anlama ve doğru çıkarım yapma becerisini ölçmekteydi. Diğer bir dikkati çeken konu ise; sorular arasında olumsuzluk ifade eden sorunun ile sıralama sorusunun sadece 1’er tane olmasıydı. A grubu 10. 18. ve 20. Sorular öğrencilerin zorlanabileceği ayırt edici sorular olarak göze çarpmaktaydı.”

SEÇİMLERE TEOG ARASI

TEOG’da, ortak sınavın dünkü oturumunda, İstanbul’da Maçka Pakmaya Hüsamettin Ziler Ortaokulu’nda TEOG’da ter döken çocuklarını bekleyenler arasında Hatay CHP birinci sıra milletvekili adayı Hilmi Yarayıcı da yer alıyordu. Sınavının çok iyi geçtiğini söyleyen oğlu Berdan Yarayıcı da, “Sınav kolaydı. Zor demişlerdi öncesinde. Bir önceki sınavımda sadece 3 yanlışım vardı ama o da kodlama hatasından olmuştu. Hedefim Robert Koleji veya Kabataş Lisesi. Bu sınav da çok iyi geçti. Umarım başarılı olurum.” diye konuştu. Öğrenciler de, fen ve teknoloji, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil testlerinin çok kolay geçtiğini söylediler.

BU SENE EK TERCİH HAKKI YOK

TEOG’da doğru tercih çok önemli. Zira, bu yıl geçen seneki gibi ek bir tercih hakkı kesinlikle verilmeyecek.

Öğrenciler; Fen Liseleri, Anadolu Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, Çok Programlı Anadolu Liseleri, Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezleri, Anadolu İmam Hatip Liseleri, Açık Öğretim Kurumları ve YEP’ e göre öğrenci alan özel okullara YEP sonuçlarına göre tercih yapacak. Öğrenci veya velisi, istek sırası ve puan üstünlüğü sırasına göre, tüm okul türlerinde ki okulları karışık olarak listeleyebilir. 25 tercih hakkı var. Tercihlerde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, istek sırası ve puan üstünlüğü olacak. Tercihler sadece bir kez yapılacak ve başvuru işleminden sonra kesinlikle değiştirilmeyecek. Bu yüzden tercihlerin dikkatli bir şekilde yapılması gerekiyor. Zamanında girilmeyen, yanlış yapılan, eksik kalan, elektronik onay işleminden sonra bildirilen değişiklik talepleri hiçbir şekilde işleme koyulmayacak.

ÖZEL OKUL TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

Sınavla öğrenci alan özel okullar kayıt işlemlerini 24 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştireceklerdir. Aynı zamanda ortak sınav puanlarına göre öğrenci alan özel yabancı liseler, adaylarda aradıkları özellikleri sistemleri üzerinden ilan edecekler. Öğrenciler hangi okulu tercih edeceklerse, o okulu takip etmeleri gerekiyor.

NAKİL İŞLEMLERİ NE ZAMAN İLAN EDİLECEK?

Öğrencilerimizin bu yıl ikinci bir tercih hakkı, ek tercih hakkı kesinlikle yok! Akademik Takvim’de yer alan 17-21 Ağustos tarihlerinde Nakil Komisyonları tarafından alınan tercih uygulaması yapılacak. 24 Ağustos tarihinde nakil işlemlerinin sonuçları ilan edilecek.

OKULLARIN BOŞ KALAN KONTENJANLARI NE ZAMAN İLAN EDİLECEK?

14 Ağustos yerleştirme sonuçlarının ilan edilmesi ve kesin kayıtların ardından, 14 Ağustos 2015’te boş kalan kontenjanlar ilan edilecek.

NAKİL TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

14 Ağustos’ta boş kontenjanların ilan edilmesinden sonra, 17-21 Ağustos tarihleri arasında nakiller için başvurular yapılacak. Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonunca boş kalan kontenjanlar için il ve ilçe sınırları içerisinde 5 tercih alınarak YEP üstünlüğüne göre nakiller gerçekleştirilecek. Öğrenciler nakil tercihlerinde 5 okul yazacaklar. Bu işlemlerin sonuçları 24 Ağustos’ta ilan edilecek ve aynı tarihte öğrencilerin kesin kayıtları yapılacak.

TERCİH YAPMAYAN ÖĞRENCİLER NASIL YERLEŞTİRİLECEK?

Tercih ekranında hiçbir işlem yapmayan öğrencilerin yerleştirme işlemleri, sistem tarafından açık öğretim kurumlarına gerçekleşecek.

4 SORUDA PUAN HESABI

-ORTAÖĞRETİM YERLEŞTİRME PUANI (OYP) NEDİR?


Ortaöğretim Yerleştirme Puanı; öğrencinin Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri ile Anadolu türü ortaöğretim kurumları gibi puanla öğrenci alan okullara yerleştirmesinde esas olacak puandır.

-ORTAÖĞRETİM YERLEŞTİRME PUANI (OYP) NASIL HESAPLANIR?

8’inci sınıfta her dönem için yapılan ortak sınavlar sonucunda yapılan hesaplama ile o döneme ait ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı bulunur. Her iki dönem puanının aritmetik ortalaması; ağırlıklandırılmış ortak sınav puanını oluşturur ve yerleştirmeye esas puanda kullanılır. Öğrencilerin; 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8’inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacaktır. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilecektir. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacaktır.

-ÖĞRENCİLERİN YILSONU BAŞARI PUANI NASIL HESAPLANIR?

Öğrencinin tüm derslerden aldığı puanların aritmetik ortalaması, o derslere ait haftalık ders saati sayısı ile çarpılarak ağırlıklı yıl sonu puanları hesaplanacaktır. Bu puanların toplamının, o derslere ait haftalık ders saati toplamına bölünmesi ile de yıl sonu başarı puanı elde edilecektir. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılacaktır. Öğrencilerin ortak sınavlardan aldığı puanlar, 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanı hesaplamasında da kullanılacaktır.

-AĞIRLIKLANDIRILMIŞ ORTAK SINAV PUANI (AOSP) NASIL HESAPLANIR?

Ortak Sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden alınan puanlar kendi ağırlık katsayıları ile çarpılacaktır. Çarpımların toplamından elde edilen değerin derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacaktır. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacaktır.