EğitimMandala Nedir, Nasıl Yapılır? Mandalanın Psikolojik Etkileri Nelerdir?

Mandala Nedir, Nasıl Yapılır? Mandalanın Psikolojik Etkileri Nelerdir?

07.01.2022 - 14:39 | Son Güncellenme:

Mandala, ortada tek (ben)noktayla başlayan, etrafında içten dışa doğru büyüyen evreni temsil etmektedir. Mandala sözcüğünün kökeni Sankritçe’dir. Türkçesi, çember- daire ve merkez demektir. Tarihi çok eskilere dayanan mandala, bir Uzakdoğu Sanatıdır. Hayatın pek çok alanında görülen mandala tekniği her yaştan insan için muhteşem bir uğraştır. Mandala nedir, nasıl yapılır? Mandalanın psikolojik etkileri nelerdir tüm detayları ile derledik.

Mandala Nedir, Nasıl Yapılır Mandalanın Psikolojik Etkileri Nelerdir

 Mandala, manyetik çekim gücü olduğuna inanılan, enerji saklayan kap olarak tanınmaktadır. Osmanlı tarihinde minyatürler, cami kubbelerinden, halı- kilim desenlerine kadar kullanılan bir sanattır. Herkes mandala yapabilir mi? Yoksa mandala eğitimi almak mı gerekir? Merak konusudur.

Haberin Devamı

 Mandala Nedir, Nasıl Yapılır?

 Mandala, bir daire düşünüldüğünde merkezi ben(.) olarak başladıktan sonra belirli bir uyum içinde genişleyen evreni temsil etmektedir. Sankritçe bir kelime olan mandala, Türkçe anlamı, çember- daire – merkez anlamları taşımaktadır. Köken olarak incelendiğinde ise mandala; enerji(Manda)/(La)öz olarak bilinmektedir. Yani enerji saklayan kap olarak ifade edilebilmektedir. Manyetik alan oluşturarak güç simgesi olan mandala, kişinin hiçliği ve evrenin sonsuzluğunu anlatmaktadır.

 Psikoloji uzmanları tarafından mandala sanatı alt bilincin öz ifadesi şeklinde tanımlamaktadır. Geçmişi araştırıldığında 40bin yılı aşkın olduğu düşünülen mandala, yaşama katılmak istenenlerin daire olarak mağaralara işlendiği görülmektedir. Türkiye’ de ve dünyada mandala sanatının tanıması ise 6000 yılı aşmış olduğu görülmektedir. Çizimleri, Osmanlı, İran ve Selçuklularda görülmektedir. Günümüzde geniş kullanım alanı bulan mandala motifleri çay tabağından, nihaleye, tablolardan objelere kadar her yerde görülebilmektedir.

Haberin Devamı

 Mandalanın Psikolojik Etkileri Nelerdir?

 Enerji deposu olarak düşünülen mandalanın, yüksek çekim gücüne sahip olduğu düşünülmektedir. Bu anlamda mandala yapan enerjisini sanatına yüklediği ve sihirli etkisi olduğuna inanılmaktadır. Böylece mandala çalışmasına düşünce, duygu, hayalleri ve dilekleri yüklenmiş olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle mandala objeleri tılsım olarak taşınabildiği gibi yakılarak tütsü olarak da kullanılmaktadır.

Yazarlar