EğitimLiseye giriş sınavında yeni düzenleme belli oldu

Liseye giriş sınavında yeni düzenleme belli oldu

27.11.2017 - 12:07 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, liseye giriş sınavının son düzenlemesiyle ilgili açıklamalar yaptı.

Liseye giriş sınavında yeni düzenleme belli oldu

TRT Haber'deki canlı yayında açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, yeni sistemde yapılacak sınavın yalnızca 8. sınıf konularını kapsayacağını açıkladı. 20 Fen Bilgisi, 20 Matematik, 20 Türkçe, 10 İnkılap Tarihi, 10 Din Kültürü ve 10 Yabancı Dil sorusu olmak üzere soru sayısı 90 olarak belirlendi. Sınav sisteminin önceki halinde bu sayı 60'tı.

Haberin Devamı

Açık Uçlu Soru Yok

Bakan Yılmaz açıklamasında açık uçlu soru konusuna da değindi. "Açık uçlu soru olmayacak. Daha önce gerek ben gerek Başbakanım açık uçlu sorunun daha doğru olacağını ifade ettik. Ancak toplumda şöyle bir algı var, bunun değerlendirmesini objektif olarak yapabilmek mümkün değil. Dolayısıyla yeni bir tartışmaya yol açmamak için açık uçlu soru olmamasına karar verdik" ifadelerini kullandı.

Okul Başarı Puanı Uygulaması Kaldırıldı

Sistemin yeni halinde okul başarı puanı uygulaması da kaldırıldı. Bakan Yılmaz "Okul başarı puanı alınmayacak. Hangi eve hangi okul yakın ona bakılacak. İsteyen öğrencilerin girecei liseye giriş sınavı için ücret alınmayacak. Özel okullarının da böyle bir uygulaması olmayacak. O yönde karar verdiler. Özel yetenekle alan okullar eski standartlara göre öğrenci kaydına devam edecek. 81 Güzel Sanatlar Lisesi var. Sosyal Bilimler Lisesi 93 tane var. Bu okulları da öğrencilerimiz eskisi gibi tercih edebilir. Türkiye'nin bütçesinin 134 milyar 700 milyondan fazlasını eğitime ayırıyoruz. Meslek Lisesi, İmam Hatip, Anadolu, Sanat Lisesi istenirse açılır" dedi.

Haberin Devamı

Sınav Zorunlu Değil

Yeni sistemin bir diğer önemli detayı da sınavın zorunlu olmaması. Öğrenci sayısı yüzde 10'a tekabül eden bir okul kontenjanı sınava ayrılacak. Bu yüzde 10'a giren öğrenciler de proje okul denilen yine yüzde 10'a giren okulları tercih edebilecek. Geri kalan öğrenciler ise kendi mahallesinde istediği herhangi bir okula kayıt olabilecek.

Komisyonlar Kuruldu

Öğrencilerin okul tercihi ile ilgili komisyonlar oluşturulduğunu belirten Bakan Yılmaz, "İl müdürlüklerimizin başkanlığında komisyonlar oluşturuldu. Büyük illerde daha geniş çalışma yapılacak. Öğrencilerimizn tercihinde bir çalışma yapılacak. İmam Hatip mi? Anadolu Lisesi mi? Bu sistem vatandaşımızın yabancı olduğu bir sistem değil. Öğrencimizin kendi muhitinde çok daha başarılı olabileceği bir sistem olacaktır bu. Kontenjan fazlası var mı? Süreç içinde iyi bir yönlendirme yapılırsa sıkıntı olmayacak. Özel okullar için 300 bin öğrencimize destek oluyoruz. Badece geçen yıl bin 779 özel okul açıldı bunu da belirtmek istiyorum" dedi.