EğitimLirizm Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Lirizm Akımı Nedir?

Lirizm Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Lirizm Akımı Nedir?

20.04.2022 - 01:58 | Son Güncellenme:

Lirizm şiir sanatında bir akımdır. Duygusal şiirler lirizm akımı ile yazılması öne çıkan özellikler arasında yer almaktadır. Kişilerin iç dünyasındaki hayallerini işleyerek yazılması akıcı ve duygusal kelimeler ile sonuçlanmaktadır. Lirizm duyguların ön plan çıkarılması ve içsel düşüncelerin doğru bir anlatım ile şiirlere hayat verilmektedir. Lirizm TDK sözlük anlamı ne demek? Lirizm akımı nedir ayrıntıları ile derledik.

Lirizm Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Lirizm Akımı Nedir

 Lirizm duyguların yoğun ve coşkulu yaşanması sonucu şiirsel ifadeye dönüşmesini sağlamaktadır.

Haberin Devamı

 Yunanca kökeninden dilimize yerleşmiştir.

 Lirizm Nedir?

 Kişilerin dışarıya vuran birçok duygusu vardır. İç dünyada yaşanan her türlü duygu, tutku, arzu, sevinç, üzüntü, acı, mutluluk, sevgi, şefkat gibi duygular coşkulu olarak yaşanması şeklinde ifade edilmektedir.

 Lirizm TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

 Yunanca dilinden dilimize geçen Lirizm köken olarak lyricos, Fransızca dan lyrique ile tanımlanmakta ancak temeli Antik Yunancadan gelmiştir.

 Lirizm Akımı Nedir?

 Lirizm akımı ilk olarak Antik Yunan edebiyatında başlamış ve günümüze kadar gelmiştir. Şairler halen ciddi anlamda lirizm akımını şiirlerinde kullanmaktadır. Şiir demek duyguların dışa vurumu olarak tanımlanması sebebiyle lirizm akımı bu tanıma çok uygundur. Bu sebeple 11. Y.Y.’dan itibaren kullanılmaktadır. Türklerin İslamiyet’i kabul etmeden önce kullanılan akımlar arasında yer alan lirizm Kutadgu Bilig Kaşgarlı Mahmut Divanü Lugati't-Türk Türk döneminde detaylı örneklerine rastlanmaktadır. Ayrıca Manas destanı ve Dede Korkut hikayeleri de aynı akımdan yararlanan eserler arasındadır.