EğitimLetaif Nedir, Nasıl Uygulanır? Letaifler Ne İşe Yarar?

Letaif Nedir, Nasıl Uygulanır? Letaifler Ne İşe Yarar?

19.09.2022 - 12:55 | Son Güncellenme:

Maddeyle ortak özelliklere sahip olmayan, ruhani ve nurani şeylere latif denir. Bu kelime ince söz, nazik davranış ve soyut manasında da kullanılır. Latife ise, hem şaka hem de anlaşılması için üzerine uzun uzun düşünülmesi gereken ince anlam demektir. Latife kelimesinin çoğulu letaiftir. Tasavvufta mürşidin ve müridin kalbine feyz ve ilham yoluyla gelen ilahi nurların tamamına letaif denir. Letaif nedir, nasıl uygulanır? Letaifler ne işe yarar? İşte, tüm detaylar.

Letaif Nedir, Nasıl Uygulanır Letaifler Ne İşe Yarar

 Yeryüzüne Allah'ın halifesi olarak gönderilen her insanda 10 letaif vardır. Bunlardan beşi tamamen somut olduğu için alem-i halktan nazil olmuştur. Alem-i emirde yer alan letaifler ise gözle müşahede edilemez ve akılla kavranamaz. 

Haberin Devamı

 Letaif Nedir? 

 1- Nefs 

 Hem benlik hem de insanı günaha sevk eden istekler anlamına gelir. 

 2- Kalp 

 Diğer isimleri gönül ve fuattır. 

 3- Ruh 

 Semavi dinlere göre beden fani, ruh ise sonsuzdur. 

 4- Hafi 

 Gizli demektir. 

 5- Ahfa 

 Letaifin son aşamasıdır ve "en gizli sır" anlamına gelir. 

 Diğer letaifler ateş, su, hava, toprak ve nefstir. Nefs dışındaki maddelere anasır-ı erba da denir. 

 Letaif Nasıl Uygulanır? 

 Letaif, zikir ile başlar. Allah'ın güzel isimleri belli aralıklarla tekrarlanır. Müridin letaife başlamadan önce uzlete çekilmesi, yani yüzünü halktan Hakka dönmesi gerekir. 

 Letaifler Ne İşe yarar?

 Alem-i halktan olan letaifler maddenin ve bedenin temel yapı taşlarıdır. Örneğin insan çamurdan, şeytan ve cinler ise ateşten yaratılmıştır. Evrendeki her canlının özü ise sudur. Bu nedenle Kuran'ı Kerim'in birçok yerinde "hepinizi bir damla sudan yarattık." denir. 

 

Yazarlar