EğitimKuvvetler Ayrılığı Nedir? Güçler Ayrılığı İlkesi Neden Önemlidir?

Kuvvetler Ayrılığı Nedir? Güçler Ayrılığı İlkesi Neden Önemlidir?

06.04.2021 - 15:48 | Son Güncellenme:

Güçler ayrılığı ilkesi ilk defa İngiliz düşünür John Locke tarafından ortaya atılmış ve Montesquieu tarafından da geliştirilmiştir. Locke'un savunduğu şekli ile yasama ve yürütme organlarının birbirinden ayrılması yeterlidir. Montesquieu ise, adil bir yönetim şekli için yargının da tamamen bağımsız olması gerektiğini savunur. Kuvvetler ayrılığı nedir? İşte, tüm detaylar.

Kuvvetler Ayrılığı Nedir Güçler Ayrılığı İlkesi Neden Önemlidir

Güçler ayrılığı ilkesinin Avrupa devletleri tarafından benimsenmesi ile birlikte monarşi yönetiminin yerini demokrasi yönetim sistemi ile yönetilen ülkeler aldı.

Haberin Devamı

 Kuvvetler Ayrılığı Nedir? 

 Bir devletin yönetilmesi için gerekli olan temel organlar yasama, yürütme ve yargıdan meydana gelir. Meclisler yeni yasaların yürürlüğe konması bakımından sorumludur. Aynı zamanda bazı yasaların değiştirilmesi ya da kaldırılması için de çeşitli önergeler hazırlar.

 Yürütme, yasaların uygulanmasını sağlar ve yargılama görevi ise, mahkemelere aittir. Devletin bu önemli üç organının birbirinden bağımsız hareket etmesine ise, güçler ayrılığı ilkesi ismi verilir. Günümüzde demokrasi ile yönetilen ülkelerin hepsinde güçler ayrılığı ilkesi uygulanıyor.

 Güçler Ayrılığı İlkesi Neden Önemlidir?

 Güçler ayrılığı ilkesi, adil bir yönetim için gereklidir. Aynı zamanda mahkemelerin herhangi bir baskı altında kalmadan özgür bir şekilde karar verebilmesi için bu ilkenin uygulanması zorunludur. Birbirlerinin karşısında bağımsız olması gereken ve her biri farklı bir statüye sahip olan bu güçlerin ayrı olması güçler dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Bir ülkede yürütme gücünün ve ülkedeki bir uyuşmazlığın giderilmesini sağlar.

Haberin Devamı

 Yargı gücünün başka organlara verilmesi ve bu organların birbirinden bağımsız olması adaletin sağlanması için çok önemlidir. Aksi halde ülkede pek çok durum çıkmaza girer ve diktatörlüğün hakim olduğu bir yönetim biçimi kaçınılmaz olur. İktidarı tek başına ele almış olan bir kişi ya da grubun, grubun dışında kalanları nasıl sindirdiği ve baskı altına aldığının tarihte pek çok örneği vardır.

KEŞFETYENİ
İbrahim Erkal'ın eşinden duygusal sözler! 'Bu acının tarifi yok'
İbrahim Erkal'ın eşinden duygusal sözler! 'Bu acının tarifi yok'

Cadde | 22.04.2025 - 10:36

Yıllar önce hayatını kaybeden şarkıcı İbrahim Erkal'ın eşi ''Bir yanımız her zaman eksik'' dedi.

Yazarlar