14.12.2021 - 14:52 | Son Güncellenme:
Külbastı hayvan etlerinin özellikle kemiksiz taraflarından elde edilen bir et kesim çeşidi olarak tanınmaktadır.
Külbastı Nedir? Hayvanın Neresidir?
Külbastı eski atalardan günümüze ulaşan et pişirme yöntemi olarak bilinmektedir. Külbastı yapımı için kullanılacak etler özel olarak kesilip ince dilimler şeklinde hazırlanıp dövülerek hazırlanıp özel yapılmış sos içinde bekletildikten sonra mangal kömürü şeklindeki odun kömüründe pişirilmesi ile elde edilmektedir.
Külbastı hayvanın döş kısmından kola yakın yerinden elde edilen kemiksiz et olarak bilinmektedir. Külbastı yassı şekilde dilimlenerek hazırlanmaktadır.
Külbastının Tarihi
Külbastı eski Türklerde göçebe hayat sürülmesi ile yaygın şekilde tercih edilen bir pişirme yöntemi ve et yemeğidir. İlk insan topluluklarının da avcılık ve toplayıcılık zamanlarında ateşin bulunmasıyla külbastı pişirip yedikleri o dönemlerden günümüze kadar ulaşmış bir yöntem olduğu bilinmektedir.
Külbastı etinin hazırlanmasında kırmızı etin yanı sıra beyaz et yapımı daha sonraları üretilmiş hayvan çiftliklerinde üretilen hayvanlar ile elde edilir hale gelmektedir.
Külbastı hazırlanması için hayvanın etinin yumuşak ve sinirsiz bölgeleri tercih edilmektedir.