02.06.2021 - 15:44 | Son Güncellenme:
Farabi, İbni Rüşd ve Sadreddin Konevi gibi İslam filozofları Tanrı'nın varlığını ispatlamak için ontolojik, ahlaki ve kozmolojik deliller öne sürmüşlerdir. İslam felsefesinde Allah'ın tanımlarından biri ''Vacibü'l Vücud'' yani ''Zorunlu Varlık''tır. Çünkü yaratılan her şeyin bir yaratıcısının olması zorunludur.
Kozmolojik Delil Nedir?
Evrendeki değişim ve hareket yasaları baz alınarak Tanrının varlığını ispat eden kanıtlara, kozmolojik delil denir. Kozmolojik delilde tümevarım yöntemi kullanılır. Tümevarım yönteminin ilk aşama ''var olan ya da var olmaya başlayan her şeyin bir nedeni vardır'' saptaması ile başlar.
İkinci aşamada evrenin sonradan yaratıldığı tezi öne sürülür. Geçtiğimiz yıllarda yapılan deneylerde evrenin ve maddenin ezeli olmadığı, büyük patlama sonrası oluştuğu ispatlanmıştır.
Evrenin var olmasının nedeni ise her şeyin bir düzen içerisinde olmasına dayandırılır. Ontolojik delilin son aşamasında ''evrenin de bir nedeni vardır, o neden Tanrıdır'' sonucuna varılır.
Din Kültüründe Kozmolojik Delil Nasıl Anlatılır?
Din kültüründe kozmolojik delil, Tanrı'nın varlığının zorunlu olmasıyla anlatılır. Çünkü kainattaki her şeyde bir düzen ve ahenk vardır. Aynı zamanda her şey en ince ayrıntısına kadar düzenlenmiş ve matematiksel bir bütünlük içerisinde yaratılmıştır.
Dünyanın dönüş hızı, güneşe uzaklığı ve yerçekimi kanunu bile insanların dünyada rahat bir şekilde yaşaması için ayarlanmıştır. Tüm bunların toplamı kozmolojik delili oluşturur.