EğitimKöy Altı Yerleşmeleri Nedir Ve Ortak Özellikleri Nelerdir?

Köy Altı Yerleşmeleri Nedir Ve Ortak Özellikleri Nelerdir?

10.06.2021 - 04:46 | Son Güncellenme:

Köy ile birlikte aynı zamanda köyün alt yerleşme kısımları bulunmaktadır. Özellikle çok küçük alanlar ve yapıları olduğu için köy üzerinden bütün olarak ele alınır. Peki köy altı yerleşmeleri nedir ve ortak özellikleri nelerdir? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Köy Altı Yerleşmeleri Nedir Ve Ortak Özellikleri Nelerdir


Köy altı yerleşim yerleri Türkiye'de oldukça fazla sayıda bulunmaktadır. Tabii bu yerleşim alanları özellikleri ve amaçlarına bağlı olarak farklı biçimlerde kullanılırlar. Bazıları yerleşik bazıları ise geçici olarak öne çıkmaktadır.

Köy Altı Yerleşmeleri Nedir?

Genel olarak 50 kişiden fazla nüfusu geçindiremeyecek ve yakındaki köye bağlı olan alanlara köy altı yerleşmeleri denir. Yani köylerin idari sınırları içerisinde bulunurlar. Ancak köyde daimi yaşam sınırları dışarısında yer almaktadır. Diğer bir ifade ile köyden daha çok kırsal yerleşme olarak bilinirler. Özellikle Yayla, ağıl, dam, oba, çiftlik, dalyan ya da mahalle gibi isimler alır. İdari açıdan köy sınırları içerisinde ve köye bağlı olarak merkeze bağlıdırlar. Tarım ve hayvancılık açısından hem sürekli hem de geçici yerleşmeler üzerinden köy altı yerleşmeleri bulunmaktadır.

Köy Altı Yerleşmeleri Ortak Özellikleri Nelerdir?

Köy altı yerleşmeleri belli başlı bazı ortak özellikleri bulunmaktadır. Bu ortak özellikleri ile beraber köyün idari yapısı altında bulunur ve değişik amaç altında kullanılırlar.

- Ekonomik faaliyet olarak genelde tarım ve hayvancılık öne çıkar.
- Genel olarak dağınık bir yerleşik hayat sürülür.
- Akarsu ya da göl gibi alanların çok olduğu yerlerdir.
- Oldukça az sayıda mesken bulunur.
- Sosyal olanaklar çok kısıtlıdır.
- Çok şehir merkezinden uzak alanlara kurulur.
- Özel ya da devlete ait hizmet birimleri bulunmaz. Bunlar içerisinde okul, hastane, karakol ya da sağlık ocağı yer alır.

Bu ortak özellikleri ile beraber köy altı yerleşim alanları daha çok geçici olarak tarım ve hayvancılık adına kullanılmaktadır.

 

KEŞFETYENİ
Ünlü oyuncu dolandırıcıların yeni kurbanı oldu!
Ünlü oyuncu dolandırıcıların yeni kurbanı oldu!

Cadde | 26.04.2025 - 07:47

Oyuncu Devrim Özkan, adını kullanıp dolandırıcılık yapanlara karşı hukuki süreç başlattığını duyurdu.

Yazarlar