EğitimKonfüçyanizm Nedir? Konfüçyüsçülük Din Midir?

Konfüçyanizm Nedir? Konfüçyüsçülük Din Midir?

27.03.2022 - 03:17 | Son Güncellenme:

Konfüçyanizm M.Ö 6. yüzyılda ortaya çıkmış bir öğretidir. İnsan merkezli bu öğretide, ahlak, devlet, yönetim, insan ilişkileri ve eğitim gibi konular ele alınır. Çin'de hızla yayılan Konfüçyüsçülük, daha sonra yıllarda Hindistan ve Japonya gibi ülkelerde de etkili olmuştur. Konfüçyanizm hakkında merak edilen tüm detayları derledik.

Konfüçyanizm Nedir Konfüçyüsçülük Din Midir


Konfüçyüs'ün konuşmaları kitap haline getirilmiştir. Bu kitap ''İdeal Bir İnsan ve Topluma Dair Konuşmalar'' adıyla Türkçeye de çevrilmiştir.

Konfüçyanizm Nedir?

Konfüçyanizm, önce Çin'de sonra Uzak Doğu'daki diğer ülkelerde etkili olan ahlaki bir öğretidir. Konfüçyüçükte ''erdem'' kavramı önemli bir yer tutar. Birinin erdemli olabilmesi için, dünyevi isteklerden arındırılmış bir nefse sahip olması gerekir. Erdemli kişiler az konuşur, az yer, güce tapmaz ve hedeflerini gerçekleştirme konusunda sabırlı davranır.

Konfüçyüs, devlet yönetimi konusunda da birçok konuşma yapmıştır. Çinli düşünüre göre, devletin yönetiminde adil ve bilgili kişiler yer almalıdır.

Konfüçyanizmde önemli bir yer tutan diğer kavram ''sükut'' yani sessizliktir. Konuşmalar kitabında Konfüçyüs şöyle demiştir: ''Eskiler fazla konuşmazlardı çünkü kendilerinin sözleri kadar iyi olmayacaklarından çekinirlerdi.'' Konfüçyüs'e göre, kişi konuşmadan önce uzun uzun düşünmeli, emin olmadığı konularda ise susmalıdır.

Konfüçyanizmde Tanrı inancı vardır. ''Ben iletirim, yaratmam'' sözü bun kanıtlar niteliktedir. Konfüçyüs'ün konuşmalarında Tanrı yerine ''Gök'' sözcüğü kullanılır. ''Gök, yerde olanları yaratmıştır.'' sözü de Konfüçyüs'e aittir.

Bu öğretide toplum halk ve seçkinler olarak ikiye ayrılır. Konfüçyüs'e göre devlet, seçkinler tarafından yönetilmelidir. Çinli düşünürün ''Konuşmalar'' adlı kitabında yer alan bir diğer sözü şu şekildedir: ''Halk bir şeyi yapmaya zorlanabilir ama onu anlamaya zorlanamaz.''

Konfüçyüsçülük Din midir?

Konfüçyüsçülük bir din olup olmadığı günümüzde de tartışılmaktadır. Birçok kişiye göre Konfüçyüsçülük bir din değil, siyasi ve ahlaki bir öğretidir. Bazıları ise Konfüçyanizmi tek tanrılı bir din olarak nitelendirir.