Eğitim Konar Göçer Nedir? Tarihte Konar Göçerlik Hangi Şartlar Altında Ortaya Çıkmıştır?

Konar Göçer Nedir? Tarihte Konar Göçerlik Hangi Şartlar Altında Ortaya Çıkmıştır?

04.03.2021 - 02:52 | Son Güncellenme:

Osmanlı devletine kadar Türklerin büyük bir kısmı konargöçer şekilde yaşamlarını sürdürmekteydiler. Bu nedenle bugün birçok kişi tarafından bu konu araştırılmaktadır. Araştırma yapan bireylerin en çok sordukları soruların başında Konar göçer nedir? Tarihte konar göçerlik hangi şartlar altında ortaya çıkmıştır? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.

Konar Göçer Nedir Tarihte Konar Göçerlik Hangi Şartlar Altında Ortaya Çıkmıştır


Konargöçer yöntem daha çok orta Asya da ortaya çıkan ve bir tür savunma mekanizması olarak işlemektedir. Türk halkı sürekli konup göçme yöntemi ile düşman baskınlarına karşı iz kaybettirmektedirler.

Konar Göçer Nedir?

Genellikle son yıllarda Osmanlı hayatı ve Türk yaşayış biçimleri oldukça araştırma konusu olmuştur. Özellikle bu durumun başlıca nedeni Türklerin tarih öncesi dönemde bile sürekli göçebe halinde bulunmaları olmaktadır. Bu neden Türk kültür için yazı ve diğer mimari yapılarda bir gelişme görülmemiştir. Bu durumun temle nedeni sürekli göçebe yaşam süren Türklerin tarım ve diğer imkânların doğal yollar ile olmamasıdır.

Bunun için terkler daha çok sarraf ve kasaplık gibi mesleklerle uğraşmışlardır. Ayrıca son yıllarda yapılan araştırmalara göre hırsızlık gibi orta halli suçlara caydırıcı ceza veriliyor fakat uzun süreli hapis cezaları verilmemektedir. Ayrıca Türkler konar göçer uslu tercih etmelerinde diğer neden ise at ile oldukça haşır neşir olmalarıdır. Hayvan güderken çok iyi at kullanmayı öğrenen Türkler savaşlar da başarılı olmalarındın bir diğer nedeni konargöçer olmalarıdır.

Tarihte Konar Göçerlik Hangi Şartlar Altında Ortaya Çıkmıştır?

Tarihte genellikle konar göçerliğin ortay çıkmansın nedeni güvenlik ve otlak arazıdır. Bu nedenle hayvan beslenmesi için konargöçer sistem oldukça mantıklı olmaktadır. Ayrıca konar göçer sistem ile daha dinç ve daha sportif bir yapını da elde edilmesi sağlanmıştır. Güçlü ve sağlam devletlerin temeli bu şekilde oluşmuştur.