02.06.2021 - 15:17 | Son Güncellenme:
Kesin hükümsüzlük aynı zamanda kanun kapsamında imkansız olarak ifade edilmektedir. Yani toplum için ve toplumun zararı adına oluşabilecek kötü durumların imkansızlığını gösteren bir yapıdır. Diğer bir ifade ile kanun nezdinde hükümsüz olan maddeler olarak ifade edilebilir.
Kesin Hükümsüzlük Nedir?
Kamu düzenine, ahlaka, kanunun emredici hükümlerine ve kişilik haklarına aykırı sözleşmeler kesin hükümsüzlük anlamına gelmektedir. Aynı zamanda konusu imkansız olan sözleşmeler olarak da ifade etmek mümkün. Bu doğrultuda sözleşmenin içerdiği maddelerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini herhangi bir şekilde etkilemez. Burada önemli olan kişisel hak ve özgürlükler ile beraber toplumun yararı dışında bulunan unsurların hükümsüz hale gelmesidir.
Kısaca Kesin Hükümsüzlük Halleri Nelerdir?
Ele alınabilecek olan bazı durumlar kapsamında hukuki işlemler üzerinden kesin hükümsüzlük ortaya çıkmaktadır.
- Hukuki işlem yapma irade durumu mevcut değilse, yani ehliyetsiz kişilerin yaptığı işlemler hükümsüzdür.
- Hukuki işlem muvazaalı ise yine kesin hükümsüzlük halleri ortaya çıkar.
- Hukuki işlem geçerliliği şekli uygun olmasına rağmen, şekle bağlı olmadan yapıldığında ise hükümsüzlük söz konusudur.
- Kamu düzeni ve kişi hak ve özgürlükleri ile beraber ahlakdışı durumların işlemleri hükümsüzdür.
Bu şekilde birçok farklı haller üzerinden kesin hükümsüzlük ortaya çıkar. Tabii herhangi bir sözleşme içerisindeki bazı maddeler hükümsüz olabilir. Ancak bu durum diğer geçerli olan hükümlerin imkansız olduğunu göstermez. Yani kanun nezdinde geçerli olan diğer işlemler hükümsüz değildir. Bu durum toplumun refah ve kişinin hak ve özgürlüklerin koruma noktasında önemli bir potansiyel teşkil eder.