27.05.2021 - 11:14 | Son Güncellenme:
Yapılan tüm araştırma ve ölçümler kantitatif (niceliksel) araştırma ve kalitatif (niteliksel) araştırma şeklinde yapılır ya da sınıflandırılır.
Kantitatif Araştırma Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Kalitatif araştırma, görüşme, gözlem ve içerik analizi gibi kalitatif çeşitli veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı, olayların ve algıların doğal ortamda bütüncül ve gerçekçi bir şekilde ortaya konması için nitel bir sürecin işlendiği araştırmaya imkan tanır. Bunun asıl amacı ise, daha çok incelenen kişi ve olgu hakkında detaylı bir bilgi elde etmek, gelecekteki çalışmalar için yeni fikirler ortaya çıkarmak ya da bir durum hakkında araştırmacının önsezilerini test edebilmektir.
Kalitatif araştırma, karar vericileri desteklemek için özellikle keşfedici ama bazen de tanımsal araştırma tasarımlarında kullanılır. Araştırmacının bu yöntemle asıl amaçladığı şey ise, kalitatif tanımlayıcı ya da nedensel fikirlerde kullanılmak üzere ön hipotezler oluşturmak ve değişkenleri doğru bir şekilde tespit etmektir. Duygular, davranışlar, düşünceler, niyetler ve geçmiş davranışlar doğrudan ölçülemeyen ve sadece kalitatif veri toplama yöntemleri ile elde edilebilen şeylerden bazılarıdır. Yanıt veren kişi ile daha esnek ve uzun bir ilişki içinde bulunur. Bu sayede elde edilen veri araştırmacıya daha derinlemesine bir bakış açısı sunar.
Kantitatif Araştırmanın Avantajları
Gerçeklik nesneldir.
Nedensellik ilişkisini açıklama, tahmin, genelleme, deney, manipülasyon ve kontrol işlemlerini gerçekleştirme imkanı bulur
Araştırmacı olay ve olgulara dışarıdan bir gözle bakar, nesnel bir tavır geliştirir.