EğitimKalemiye Ne Demek? Tarihte Kalemiye Hangi Anlamlarda Kullanılır?

Kalemiye Ne Demek? Tarihte Kalemiye Hangi Anlamlarda Kullanılır?

12.03.2021 - 13:05 | Son Güncellenme:

Bir teşkilat terimi olan kalemiye, aynı zamanda bir kültür ve sosyal statü terimidir. Osmanlı devlet görevlilerinin 15. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yaptıkları işler giderek birbirinden ayrılırken; kendilerine has görevleriyle kalemiye, ilmiye ve seyfiye mensuplarının ortaya çıktığı anlaşılmaktadır. Kalemiye ne demek? Tarihte kalemiye hangi anlamlarda kullanılır? Tüm detaylarıyla derledik.

Kalemiye Ne Demek Tarihte Kalemiye Hangi Anlamlarda Kullanılır

 Seyfiye terimi 19. yüzyılda mülkiye ve askeriye şeklinde ikiye bölünerek kalemiye ve mülkiye arasında ayrı bir irtibat daha oluşturmuştur. Seyfiye ve ilmiye kadar açık olmasa da kalemiye, belli başlı kalem ve dairelerin âmirlikleri başta olmak üzere Osmanlı bürokrasinde tüm alanlarda varlığını hissettirmiştir.

Haberin Devamı

 Kalemiye Ne Demek?

 Kalemiye; Osmanlı Devletinde, kalemlerde çalışan çeşitli düzeylerdeki görevlilerden oluşan ve devlet örgütünün dört sınıfından birisidir. Bu sınıf kalem şakirtleriyle başlar, kalem ağalarını ve hacegan denilen üst kademe görevlilerini içerirdi. Genellikle nişancılık, defterdar ve defter eminliği gibi makamlarda son bulurdu. Zaman içerisinde bu makamlara seraskerlik görevleri, vezirlik, sadrazamlık, paşalık unvanları verilmeye başlandı.

 Tarihte Kalemiye Hangi Anlamlarda Kullanılır?

 Kalemiye, Osmanlı bürokratik geleneklerinin şekillenmesinde, resmi yazışma prosedürlerinin ortaya çıkmasında, ihtiyaca göre yeni kalem ve defter serilerinin oluşturulmasında rol oynamış, dil, edebiyat, tarih ve coğrafya, sanat ve müziğe önemli katkılar sağlamıştır.

KEŞFETYENİ
İbrahim Erkal'ın eşinden duygusal sözler! 'Bu acının tarifi yok'
İbrahim Erkal'ın eşinden duygusal sözler! 'Bu acının tarifi yok'

Cadde | 22.04.2025 - 10:36

Yıllar önce hayatını kaybeden şarkıcı İbrahim Erkal'ın eşi ''Bir yanımız her zaman eksik'' dedi.

Yazarlar