Eğitim Kadın büyükelçilerin dünya ortalaması yüzde 23

Kadın büyükelçilerin dünya ortalaması yüzde 23

28.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Çankaya Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KADUM), 24 Haziran Dünya Diplomaside Kadınlar Günü’nde “Diplomaside Kadınlar Neden Vazgeçilmezdir?” başlıklı bir çalıştay düzenledi.

Kadın büyükelçilerin dünya ortalaması yüzde 23

BM tarafından 2022’de ilan edilen gün kapsamında, Türkiye ölçeğinde düzenlenen ilk kurumsal etkinlikte konuşan KADUM Direktörü Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, 21. yüzyıl ilk çeyreğinde, The Shecrutiy Index 2021 datasıyla kadın büyükelçilerin dünya ortalamasının yüzde 23,1 ve aynı yılın kadın milletvekili ortalaması olan yüzde 27,4 ile karşılaştırıldığında politik gücün paylaşıldığı siyasal temsile göre dahi geri bir durumun diplomaside kadın varlığı açısından var olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Ancak 2018’deki yüzde 17’lik küresel kadın büyükelçi oranına kıyasla yavaş da olsa ilerleme yaşanmasının ümit verici olduğunu kaydeden Uslu, “Bugün Sayın Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan’ın, bu husustaki inisiyatifinin de altı çizilerek, kadın büyükelçi oranımız yüzde 27 ile global ortalamanın üstünde. Dış İşleri Bakanlığımızdaki kadın Genel Müdür oranı yüzde 43 olup, ilerleme, derinlikli hamlelerle devam etmekte” dedi.

Yazarlar