08.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Kalyon PV arasında, yenilenebilir enerji teknolojileri alanında öğrencilerin mesleki eğitimlerinin desteklenmesi amacıyla işbirliği protokolü imzalandı. Ankara’daki Kalyon PV Güneş Teknolojileri Fabrikası’nda dün düzenlenen “İş’te Mesleğim Eğitim İş Birliği Protokolü” imza töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2022 yılının sonuna kadar 1 milyon genci mesleki eğitimle buluşturacaklarını kaydetti.
‘Genç işsizliği azaltacak’
Bakan Özer, konuşmasında mesleki ve teknik eğitimde işgücü piyasasının talebiyle arzın uyumsuzluğuna dikkat çekerek, “Sektörün kümelendiği yerleri de arz talep dengesi, istihdam taleplerine göre, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin sayılarını tekrar realize ediyoruz” diye konuştu.
2021 yılı sonunda mesleki eğitim merkezlerindeki 160 bin öğrencinin şu anda 560 bine çıktığını ifade eden Özer, şunları söyledi: “Son 10 ay içerisinde 400 bin yeni gencimiz mesleki eğitim merkezleriyle buluşmuş. Mesleki eğitim merkezine kayıt yaptırmak için sadece ortaokul mezunu olunması yeterli. Yaş sınırlaması yok. 560 bin gencimizin yaklaşık yüzde 55’i 18 yaş üzeri. Mesleki eğitim merkezleri bir taraftan kapasitesini artırırken, bir taraftan iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu insan kaynağını sağlarken ve onun işveren üzerindeki maddi yükünü ortadan kaldırırken, aynı zamanda ülkemizin kronik problemi olan, aslında şu anda son 2-3 yıl içinde tüm dünyanın kronik problemi olan, genç işsizliği azaltmayla ilgili de çok önemli bir enstrüman sağlıyor.”
‘Ücretler sürekli iyileşecek’
Okulla iş gücü piyasası arasında sağlıklı bir mekanizma kurularak daha güçlü bir sistem oluşturulduğunu vurgulayan Özer, “Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi 2022’nin sonuna kadar 1 milyon gencimizi mesleki eğitimle buluşturacağız. İlk hedefimiz, ağustos ayının sonuna 560 bin olan rakamı 700 bine ulaştırmak. İnşallah, 1 Eylül itibarıyla Türkiye’deki mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısının 700 bine ulaştığının müjdesini paylaşacağız” dedi.
Mesleki eğitim merkezine devam eden çırakların, asgari ücretin yüzde 30’u, kalfaların yüzde 50’si kadar ücret aldığını anlatan Özer, asgari ücrette yapılan iyileştirmelerle öğrencilerin ücretlerinin de sürekli iyileşeceğini belirtti. Özer, tüm organize sanayi bölgelerinde 255 mesleki eğitim merkezinin kurulduğunu vurgulayarak, “Protokol kapsamında bu kadar büyük bir tesiste öğrenci bir günlük eğitimi burada alabilir” diye konuştu.
‘Güçlerimizi birleştirdik’
Törende konuşan Kalyon Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Kalyoncu ise “Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması ve eğitim vizyonu çerçevesinde; güneş enerjisi sistemlerinde, mesleki eğitim ve istihdam süreçlerini hayata geçirmek amacıyla MEB ile güçlerimizi birleştiriyor; İş’te Mesleğim Eğitim adlı yeni bir iş birliği protokolüne imza atıyoruz” dedi. Programın mevcut ve yeni istihdam edilecek çalışanlar için uygulanacağını kayeden Kalyoncu, şunları söyledi: “Bu program, katılımcılarına mesleki eğitimlerini yerinde görüp, uygulayarak kendilerini gerçekleştirme ve geliştirme fırsatı verirken; alacakları ustalık sertifikalarıyla yeterliliklerini belgeleme imkânı da tanıyacak.” Konuşmaların ardından Özer, Güneş Teknolojileri Fabrikası’nı gezdi.
Uygulama ağırlıklı olacak
Protokolle Kalyon PV, sektörün ihtiyacı olan nitelikli ve kalifiye insan kaynağı için MEB ile birlikte hazırladıkları eğitim programıyla mesleğe yeni başlayan ya da aday çalışanlara enerji sektörü odaklı atölye uygulama dersleri verecek. Genç çalışanlar ayrıca işletmelerdeki mesleki eğitimlerini Kalyon PV bünyesinde ve Solar Akademi’de alabilecekler. İş birliği, belirlenen okulların atölye ve laboratuvarlarının gerekli ekipmanlarla donatılmasını, eğitimlere ilişkin malzeme desteğinin sağlanmasını ve MEB’in düzenlediği ustalık sınavından başarılı olanların belgelendirilmesini de içeriyor.