Eğitimİş Planı Nedir, Nasıl Hazırlanır? İş Planı Ne İşe Yarar?

İş Planı Nedir, Nasıl Hazırlanır? İş Planı Ne İşe Yarar?

25.07.2022 - 01:34 | Son Güncellenme:

Kurumsal firmaların yıllık hedeflerini belirlemek amacıyla hazırlanan planlara iş planı denir. İş planı genellikle yöneticiler ve strateji uzmanları tarafından hazırlanır. Kısa vadeli planlar, 1 ya da 3 aylık süreyi kapsar. İş sürekliliğini sağlamak ve sunum yapmak için hazırlanan tasarılar da iş planları arasında yer alır. İş planı nedir, nasıl hazırlanır ve ne işe yarar? İşte, tüm detaylar.

İş Planı Nedir, Nasıl Hazırlanır İş Planı Ne İşe Yarar

Diğer adı Business Plan olan planlarının giriş kısmına "İşletme Yöneticisi" adı verilir. İşletme Yöneticisi kısmında firmanın gelir kaynakları ve bütçesi yazar. Tüm planlar bu kaynaklar ve bütçe üzerinden yapılır. 

Haberin Devamı

 İş Planı Nedir?

 Şirketlerin belirlenen hedefleri gerçekleştirebilmeleri için hazırlanan yazılı raporlara iş planı denir. Fizibilite adıyla da bilinen iş planları, hem insan kaynakları hem de girişimciler tarafından hazırlanabilir.

 İş Planı Nasıl Hazırlanır?

 İş planının ilk kısmında strateji belirlenir. Hangi alanda üretim yapılacağı ya da hizmet sunulacağı belirlendikten sonra ürün türleri ve çalıştırılacak personel sayısı yazılır. İş planındaki en önemli kısımlardan biri pazarlama, reklam ve halkla ilişkiler ile ilgili olan kısımdır. Halkla ilişkilerde şirketin kendisi, reklamlarda ise şirket tarafından piyasaya sürülen ürünler tanıtılır. İş planlarında internet, televizyon ve gazete reklamlarına ne kadar bütçe ayrılacağı belirtilir. Planlarda şirketin hedefleri ve misyonu da detaylı bir şekilde yazılmalıdır.

Haberin Devamı

 İş Planı Ne İşe Yarar?

 İş planı hem girişimcilerin hem de yatırımcıların kısa ve uzun vadeli finansal hedeflerini gerçekleştirmelerini sağlar. Plan doğrultusunda hareket eden firmalarda çok daha hızlı bir şekilde mali denetim yapılabilir. Bu da şirketin zarar etmesini önler. 

 İş planlarının en önemli faydalarından bir diğeri bütçe planlaması konusunda somut adımlar atılmasını sağlamaktır. Fizibilite raporları girişimciler tarafından hayata geçirilmek istenen projelerin onaylanmasında da önemli rol oynar.