30.10.2021 - 17:01 | Son Güncellenme:
İnfaktüsün son aşamasında ise doku ölümünün gerçekleşmesi yaşanır.
İnfarktüs Nedir?
İnfarktüs, bir organın kan sızıntısı ile dolmasına enfarktüs ismi verilir. Bir bölgenin de besleyici atardamarı bir pıhtı nedeni ile tıkanır. Bu pıhtı, kan akımında yavaşlamaya yol açar o bölgede kanlanma azlığına neden olur. Bunun sonucunda ise, enfarktüs gerçekleşir. Son aşama doku ölümü meydana gelir.
İnfarktüs Neden Olur?
İnfarktüs, vücuttaki herhangi bir organda ortaya çıkabilir ve çeşitli hastalıklardan da kaynaklanabilir. Aynı zamanda, arteryal kan damarının arterlerde plak oluşumuna yol açan bir hastalık ateroskleroz en sık görülen çeşididir. Bu bozukluktan yakınan bir kişinin plak rüptürü yaşamadı durumunda, arter yüzeyinde bir kan pıhtısı oluşur. Bu da doğru kan akışını önler. Daha sonra da, pıhtının arteri daha da ilerlemesine ve ek kan damarlarını bloke etmesine yol açar. Bu tıkanıklık ise, kan dolaşımı ve oksijen akışının kısıtlanması nedeni ile doku ölümüne neden olur.
Enfarktüs Çeşitleri Nelerdir?
Enfarktüs hastalığının pek çok çeşidi vardır. Bu çeşitler ise, akciğer enfarktüsü, kalp enfarktüsü, böbrek ve dalak enfarktüsü olmak üzere 4 çeşidi bulunur.
Enfaktüs Tedavisi Nasıl Yapılır?
Enfaktüs tedavisi, enfarktüs oluşumunun gösterdiği bölgeye ve tıkanma nedenlerine göre farklı şekillerde yapılır. Genel olarak bu hastalığın her çeşidinde hastalar dinlenme sürecine sokulur. Enfarktüs görülen hastanın hiç kıpırdamadan yatırılması gerekir. Yapılacak ilk iş ise, aslında ağrıyı yatıştırmaktır. Ağrı kesici ilaçlar arasında en etkili olanı ise Morfindir.