04.06.2021 - 15:44 | Son Güncellenme:
Mevsimler, ekliptik ismi verilen dünyanın güneş etrafında yer alan yörüngesinin düzlemi ile dünyanın dönme ekseninin yaptığı açı ile ortaya çıkar. Bu nedenle dünyanın güneş etrafında yaptığı hareketi sırasında güney ve kuzey yarım kürelerin yönelmesi sonucunda değişir.
İlkbahar Mevsiminin Özellikleri Nelerdir?
Mevsimler, dünyanın yıllık hareketi ile ortaya çıkar. Dünyanın eksen eğikliği ve eliptik yörüngesi mevsimlerin oluşmasını sağlar. Dünyanın hareketi sonucunda kuzey yarım kürede ilkbahar mevsimi yaşanırken güney yarım kürede ise, sonbahar mevsimi yaşanır. Bahar ayları aynı zamanda geçiş aylarıdır. İlkbahar, yaz mevsimine de geçiş ve uyanış mevsimidir. İlkbahar aylarında doğada bir hareketlilik ortaya çıkar.
İlkbahar mevsiminde, cemreler düşer. Su, hava, toprak bu dönemde ısınmaya başlar. Aynı zamanda hava da ısınmaya başlar. Çiçekler açar ve ağaçlar tomurcuklanmaya başlar. Bu sayede doğada bazı canlanma görülür. İlkbahar mevsimi, canlılık faaliyetlerinin başladığı mevsim olarak da bilinir. Aynı zamanda doğma ve üreme olaylarının da gerçekleştiği bir mevsimdir.
İlkbahar Mevsimi Ne Zaman Yaşanır?
Kuzey yarım kürede 21 Marttan 23 Eylüle kadar, daha çok güneş tarafından ısıtılır ve güneye göre güneşe daha dönüktür. Bu nedenle de 23 Eylül - 21 Mart arasında durum tam tersine döner. Bunun sonucunda da kuzey yarım küredeki mevsimlere 21 Marttan başlayarak şu şekilde isim verilir; ilkbahar; 21 Mart - 22 Haziran, yaz ise; 22 Haziran - 23 Eylül sonbahar; 23 Eylül - 22 Aralık, kış ise; 22 Aralık - 21 Mart'tır. Güney yarım kürede mevsimlerin sırası bu sıralamanın tersi şeklinde gerçekleşir ve ilkbahar ise, 23 Eylül de başlar. Mevsim değişimlerinde insanlar hazırlıklara başlar, İlkbaharda yaz hazırlığı sonbaharda ise, kış hazırlığı yapılır.