Eğitimİksa Nedir, Nasıl Yapılır? İksa Sistemi Çeşitleri Nelerdir?

İksa Nedir, Nasıl Yapılır? İksa Sistemi Çeşitleri Nelerdir?

31.05.2022 - 17:14 | Son Güncellenme:

İksa, yapı işlemlerinde kullanılan terimlerin arasında yer almaktadır. İksa, kazı sonundan suyun bulunmaması halinde zeminin ve toprağın kaymaması için alınan tedbir ve önlemdir. İksa, risklerin oluşmasının önlenmesi için yapılması gerekmektedir. İksa sistemi, daha geniş alanlarda kazıların gerçekleşmesi ve güvenliliğin arttırması için uygulanmaktadır. İksa nasıl yapılır? İksa sisteminin çeşitleri ve işlevleri nelerdir ayrıntıları ile derledik.

İksa Nedir, Nasıl Yapılır İksa Sistemi Çeşitleri Nelerdir

İksa, bir nevi zemin çalışma ve tadilat işlemleridir. İksa sistemi, dikkatli ve yeterli önlemlerin alınması ile yapılmalıdır. Toprak yapısının sağlamlaştırılması ve kaymasının önlenmesi için uygulanan bu yöntem, etraftaki diğer yapıların güvenliği için son derece önemlidir. 

Haberin Devamı

İksa Nedir, Nasıl Yapılır?

İksa, topram tutma ve geçici olarak sağlamlaştırma olarak bilinmektedir. İksa uygulaması, iş sahasının güvenliğinin arttırma ve olası risklerin önlenmesi için yapılması zorunlu işlemlerin arasında yer almaktadır. İksa uygulamasından önce proje değerleri belirlenir, kazık delme yerleri belirlenir ve ortalama 50 ile 80 cam delinme işlemleri gerçekleştirilir. Açılan deliklerin içine ise kolon donatısına benzer demirler yerleştirilmektedir. 

İksa Sistemi Çeşitleri Nelerdir?

Fore kazıklı iksa perdeleri: Yan yana ve aralıklı olarak yerleştirilir. Yer altı suyun bulunmaması halinde ise kazıkların aralık mesafeleri arttırılmaktadır.

Mini kazıklı iksa perdeleri: Daha ufak ölçekli inşaat alanlarında kullanılan, sert olan zeminlerde genellikle tercih edilmektedir.

Haberin Devamı

Palplanşlar: Derin olmayan yerler için kullanılan ve hidrolik çekiçler ile zemine çakılması ile oluşturulmaktadır.

Ankraj iksa: Zemin içine yatay olarak yerleştirilen korozyona karşı korumalı iksa sistemidir.