07.11.2021 - 03:19 | Son Güncellenme:
İklim olayları çok katmanlı olan atmosferin, belli bir katmanında gerçekleşen olaylardır.
İklim Olayları Atmosferin Hangi Katmanında Gerçekleşir?
Hava olayları herkesi yakından ilgilendirir. Evden çıkarken nasıl giyinmeli, şemsiyeyi almaya gerek var mı gibi soruların cevabını hava durumunu takip ederek anlamaya çalışırız. Hava durumunu ele alıp inceleyen, paylaşan ve bilgi veren alan "Meteoroloji" iken iklimi inceleyen bilim dalına "Klimatoloji" denir.
İklim; bir yerin meteorolojik olaylarını uzun süre inceler. Yani; bir yerde uzun bir süre zaman boyunca gözlemlenen nem, sıcaklık, rüzgar, hava basıncı, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır. Başka bir anlatımla iklim, esasında hava durumundan farklı olarak bir yerin hava olaylarının uzun süre gözlemlenerek ortalama değerlerinin çıkarılarak saptamaların yapılmasıdır.
Bir bölgenin iklimi, o yerin yükseltisine, enlemine, yer şekillerine, kalıcı kar durumuna ve denizlere olan uzaklığına bağlıdır. Dünya gezegenini çevreleyen atmosfer hayati öneme sahiptir. Canlıların var olabilmesi ve hayatta kalabilmesi atmosfer sayesindedir. Atmosfer şu katmanlardan oluşur:
Ekzosfer
Termosfer
Mezosfer
Stratosfer
Troposfer
İklim olaylarının meydana geldiği katman ise Troposfer'dir. Atmosferde bulunan su baharının aşağı yukarı tamamı Troposfer'de tabakasında bulunur. Bu nedenle hava olaylarının tamamı Troposfer tabakasında gerçekleşir. Hava olaylarının oluşması için gerekli olan su buharı Troposfer tabakasında bulunur.