05.04.2021 - 16:09 | Son Güncellenme:
Hücre canlıların canlılık özelliği göstermelerini sağlayan en küçük yapı taşı olarak bilinir. Canlıların vücudu hücrelerden oluşur. Hücrenin temel kısımları hücre duvarı, hücre zarı ve sitoplazmadan oluşmaktadır.
Hücrenin Temel Kısımları Nelerdir?
Hücreler genellikle üç kısımdan oluşur. Hücre hücre zarı, sitoplazma ve hücre duvarından oluşmaktadır. Hücre zarı hücreleri dış etkilere karşı korur. Böylece esnek bir yapısı bulunmaktadır. Hücre zarı tarafından hücreye şekil verilir. Canlı olan hücre zarı hücreyi de dış etkilere karşı korumaktadır.
Hücre zarı hücrenin madde alışverişini de kontrol etmektedir. Hücre zarı hücrenin dağılmasına engel olmaktadır. Hücre duvarı hücre zarının etrafını sarar. Hücre duvarı geçirgen olmasının yanı sıra cansızdır. Yumurta akı kıvamında olan sitoplazma hücre zarı ile çekirdek arasını doldurur. Sitoplazmanın büyük bir kısmı su içerir. Sitoplazma saydam olmasının yanı sıra oldukça akışkandır.
Hücrenin Temel Kısımlarının Özellikleri
Hücrenin temel kısımlarının bazı özelliklerine çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Hücredeki sitoplazma hücre içindeki endoplazmik retikulum maddelerinin depolanmasını ve sentezlemesini sağlamaktadır. Golgi cisimciği salgı maddelerinin üretilmesini sağlayan sitoplazma kesecikler şeklinde paketlemede görevli olarak bilinir.
Hücrede koful da depolama görevi görmektedir. Sentrozom genel olarak hücrelerin bölünmesinde önemli görev alır. Mitokondri ise oksijen ve besin yakarak vücut için gereken enerjiyi sağlar. Genel olarak yaşamsal olayların gerçekleştiği tüm yapılara organel denilir. Her bir organelde farklı görevler de bulunur. Hücredeki sitoplazmanın içerisinde ise karbonhidrat, yağ, mineral ve protein bulunmaktadır. Ayrıca hormonlar ve enzimler de yer alır. Hücrelerin temel görevlerinin de bilinmesi gerekir.