02.06.2021 - 13:54 | Son Güncellenme:
Biyolojinin en önemli konuları içerisinde yer alan hücre dışı sindirim, belli başlı bazı canlıların özellikleri içerisinde yer alır. Aynı zamanda merak edilen ve araştırılan konular arasında bulunduğunu söylemek mümkün. Özellikle farklı eğitim dönemlerindeki öğrencilerin mutlaka bilmesi gerektiği konulardan biridir.
Hücre Dışı Sindirim Nedir?
Besinlerin enzimler yoluyla hücre dışında parçalanmasına hücre dışı sindirim denmektedir. Genel olarak bütün omurgalı hayvanlarda gerçekleşen bir olay şeklinde ifade etmek mümkün. Tüketilen besinler hücreye giriş yapmadan belli başlı enzimler ile parçalanır. Bu bağlamda farklı bir sindirim sistemi olarak öne çıktığını eklemek gerekir. Özellikle sindirim kapsamına girecek tüm besin kaynakları hücre dışında enzimler ile parçalanır.
Hangi Canlılar Hücre Dışı Sindirim Yapar?
Bu konuda merak edilen durumlar içerisinde hangi canlıların hücre dışı sindirim yaptığı geliyor. Özellikle holozoik hayvanlar ile beraber böcekçil bitkilerde gerçekleşen bir durumdur. Aynı zamanda saprofitlerde görülmesi ile beraber üç grupta birleştirmek mümkün. Diğer taraftan bütün omurgalı hayvanlarda yaşanan bir olay olarak da anlatılabilir.
Saprofitler açısından daha detaylı bir şekilde örnek vermek gerekirse bakteriler ile beraber mantarlar öne çıkıyor. Alınan besin maddeleri herhangi bir şekilde hücreye giriş yapmaz. Direkt olarak canlı vücudu içerisindeki enzimler ve hassas ile hücreye giriş olmadan parçalama gerçekleştirilir. Böylece en parçalanmış olan besin kaynakları proje üzerinden farklı bölgelere taşınır. Çürüyen organik maddeler üzerinde hücrenin dışında veya hücresel sindirim kanalının lümeninde gerçekleşen bir olay olarak da anlatılabilir.