02.03.2021 - 15:07 | Son Güncellenme:
Vücutta bulunan çoğu organ homeostasi olayında görev almaktadır. Vücutta gerçekleşen homeostasi olayını kontrol eden iki ana merkez bulunmaktadır. Bu merkezler; sinir sistemi (beyin) ve endokrin bezlerdir.
Homeostasi Nedir, Nasıl Gerçekleşir?
Hücreden organizmaya kadar vücutta bulunan tüm yapıların sahip oldu bir denge vardır. Bu dengenin korunması vücut içerisinde gerçekleşen tüm faaliyetlerin ana amacıdır. Biyolojide homeostasi; bir canlının ya da bir hücrenin sahip olduğu iç dengesine denir. İç dengenin korunması ile canlı yaşamına sağlıklı olarak devam eder.
Vücuda giren bir madde yapısı sebebi ile iç dengeyi bozabilir. Vücut bu dengeyi sağlamak için boşaltım gibi olayları gerçekleştirerek iç dengenin korunmasını ve eski sağlığına kavuşmasını sağlar.
Biyolojide Homeostasi Örnekleri Nelerdir?
Bir hücre içerisine tuz girmesi halinde hücre su alır ve bu sebeple iç dengesi bozulur. Hücre tuzu ve suyu boşaltım sistemi aracılığı ile uzaklaştırır ve iç dengeyi korur.
Metabolizma hızı, insan vücudunu 37 derece olarak dengelemiştir. Daha soğuk ortamlarda vücut ısı kaybeder. Vücudun ısısının artması için deriye yakın yerlerde kan akışı hızlanır. Bu sebeple soğuk havada el ve yüz beyazlar, sıcak havada ise kızarır. Bu durum homeostasi sebebi ile olur.
Kan şekerinin belirli bir aralıkta tutulması
Kanın pH'ının 7.4 de sabit olarak tutulması
Dış ortam sıcaklığının 37 dereceden fazla olması halinde terleyerek ısı kaybı gerçekleşmesi, soğuk olduğunda ise titreme hissi oluşması ile ısı artışı gerçekleşmesi