EğitimHem maaş düşük hem de iş yükü çok

Hem maaş düşük hem de iş yükü çok

26.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Vakıf üniversitelerindeki akademisyenler, devlete göre daha düşük ücret aldıkları gibi üniversite tanıtımlarını yapmaya da zorlanıyorlar. İtiraz ettiklerinde ise işten atılıyorlar.

Hem maaş düşük hem de iş yükü çok

MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ- Bazı vakıf üniversitelerinde görev yapan akademisyenler, devlet üniversitelerindeki öğretim üyeleri ile aynı işi yapmalarına rağmen daha düşük maaş alıyorlar. Üstelik maaşları zamanında ve tek seferde ödenmediği gibi üniversite tercih döneminde telefonlara bakmaya, tanıtımlara katılmaya zorunlu tutularak görevlerinin dışında iş yüküyle karşı karşıya kalıyorlar.

Haberin Devamı

YÖK defalarca uyardı

Vakıf üniversitelerindeki akademisyenlerin ücret konusunda yaşadıkları sorunların önüne geçmek için 17 Nisan 2020’de yasal düzenleme yapılmasına ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından vakıf üniversiteleri defalarca uyarılmasına rağmen düşük ücret uygulaması yıllardır devam ediyor.

Sorunun çözümü için harekete geçen Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi (VÜDAM), sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Biz vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenler, kamudaki meslektaşlarımızla aynı işleri yapmamıza rağmen, çok daha düşük maaşları ancak aylar sonra alabiliyoruz. Kamuya yapılan zammın, eş zamanlı ve eşit bir şekilde uygulanmasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Ücretlerde yaşanan eşitsizliği örneklerle açıklayan VÜDAM, Ocak 2023’te araştırma görevlisi maaşının devlette 19.000 TL bandına gelmişken aynı ayda İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’nde 10.500 TL, İstanbul Rumeli Üniversitesi’nde 15.800 TL, İstanbul Kent Üniversitesi’nde 12.500 TL olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

‘Dava açanlar kazanıyor’

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite tercih dönemi yarın başlıyor, 8 Ağustos’a kadar devam edecek. Bu süreçte üniversitelerde de tanıtım günleri düzenleniyor.

Adayları çekmek için daha fazla tanıtım faaliyetlerine yönelen vakıf üniversitelerinde ise bu süreç daha yoğun geçiyor. Akademisyenlerin stantlarda durarak, telefonlara bakarak, adaylara kampüsü gezdirerek görev aldığı bu süreçte, hasta olmaları ya da yıllık izne çıkmaları bile yasak. Akademisyenler yaşadıkları bu sorunları Milliyet’e anlattılar.

Hem maaş düşük hem de iş yükü çok

TAHSİN MERT SAYGIN

VÜDAM adına konuşan bir vakıf üniversitesinden araştırma görevlisi Tahsin Mert Saygın, vakıf üniversitelerinde akademisyenlerin maaşlarının devlete göre çok düşük tutulduğunu, ocak ve temmuz zamlarının maaşlara yansıtılmadığını ve bazı üniversitelerde maaşların geç ödendiğini dile getirerek, kanuni düzenleme olmasına rağmen bunun uygulanmadığına dikkat çekti.

Vakıfların senelik sözleşme üzerinden yılda bir kez zam yapabileceklerine dair kamuoyu yaratmaya çalıştıklarını söyleyen Saygın, bunu yapamayacaklarını, devlette hangi zamanda maaşlara zam yapılıyorsa vakıflarda da net üzerinden ve devletle eş zamanlı olarak düzenleme yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

Saygın, böyle bir durumla karşılaşan akademisyenlerin geriye dönük maaşlarını almaya yönelik bir idari mahkemeye dava açtığı zaman, haklarını yüzde 100 aldıklarını belirtti. Ancak vakıf üniversitesi patronlarının davayı az sayıda kişinin açacağını düşünerek hareket ettiğini ifade eden Saygın, “Eğer bu zammı yapmazsam YÖK’ten alacağım ceza, çalışanlara zam yaptığımda vereceğim paradan çok daha az. O zaman ben niye bu zammı yapayım ki?” diyenlerin de olduğunu dile getirdi.

Akademisyenlerin ise üniversite ile karşı karşıya kalmaktan, işten atılmaktan korktukları için dava açmaya çekindiklerini söyleyen Saygın, hak arayışında örgütlü hareket etmenin önemini vurguladı.

Tek tip kıyafeti zorunlu tutanlar var

Vakıf üniversitelerinde akademisyenlerin sorunları üniversitelere göre değişiyor. Geçtiğimiz yıl adeta akademisyen kıyımının yaşandığı İstanbul Nişantaşı, en fazla şikâyet edilen üniversitelerin başında geliyor. Diğer vakıflardaki gibi düşük ücret, tanıtım günlerinde yoğun çalıştırmanın yanı sıra üniversite, akademisyenlerden tek tip kıyafetle derslere girmelerini, kilo vermelerini de istedi. Bu sorunları dile getiren bazı akademisyenlerin işlerine son verildi.

Haberin Devamı

3 parça halinde maaş

İstanbul Rumeli Üniversitesi’nde görev alan bir akademisyenin anlattıkları ise ücret ve görev dağılımındaki sorunun farklı boyutlarını ortaya koyuyor.

Maaşını üç parçada aldığını, 10.500 TL net maaşın yanı sıra ayrı günlerde 2.200 TL artı 3.100 TL’lik miktarlarda bankaya para yattığını kaydeden akademisyen, maaşının 15 bin 800 TL olduğunu söyledi. Üniversitenin maaş bordrosu vermediğini, e-devlette brüt ücretin 12.500 TL göründüğünü dile getiren akademisyen, üniversitede yoğun çalıştıklarını vurguladı.

Tanıtım günlerinde hastalanmanın, yıllık izne çıkmanın yasak olduğuna dikkat çeken akademisyen, diğer vakıflarda görev alan akademisyenlerin ise telefonlara bakmaya zorlandığını belirtti.

Yazarlar