EğitimHas Oda Nedir, İçinde Ne Olur? Hasodabaşının Görevleri Nelerdir?

Has Oda Nedir, İçinde Ne Olur? Hasodabaşının Görevleri Nelerdir?

26.07.2022 - 15:42 | Son Güncellenme:

Osmanlı saraylarında padişahların daireleri hasadı olarak ifade edilir. Özel olarak padişahların kaldığı, dinlendiği ve uyuduğu özel odalar şeklinde anlatmak mümkün. Has oda nedir, içinde ne olur? Has Oda Başının görevleri nelerdir sizler için derledik.

Has Oda Nedir, İçinde Ne Olur Hasodabaşının Görevleri Nelerdir

 Osmanlı Devleti ve Eski Türk devletlerinde, padişahların ödül olarak kaldığı odalar bulunurdu. İşte bu odalar Has oda olarak ifade edilirdi. Padişahın dinlenmesi ve uyuması ile beraber özel yaşamını sürdürmesi için öne çıkan odalardır.

Haberin Devamı

 Has Oda Nedir?

 Kısacası padişahlara özel olarak ayrılmış olan daireler has oda olarak bilinir. Padişah ile beraber padişahın ailesi bu odalarda yer alırdı. Özel olarak bakımı gerçekleşen odalar, sarayın en önemli bölümleri içerisinde bulunurdu.

 Has Oda İçinde Ne Olur?

 Has oda içerisinde sadece padişaha ait olan özel unsurlar yer alırdı. Onlar içerisinde yatak başta olmak üzere kıyafetler ve bu gibi unsurlar öne çıkar. Ayrıca padişahların yardımcılarını ağırlanması ve onlarla konuşması için özel divan gibi eşyalar da bulunurdu.

 Has Oda Başının Görevleri Nelerdir?

 Padişahların gezisine giydirip çıkarmak konusunda görevli olan kişiler has odabaşı şeklinde ifade edilir. Tabii görevi sadece bununla sınırlı değildir. Ayrıca padişah nereye giderse onun yardımcılığını yapmak için yanında bulunurdu. Üstelik padişahın 4 mühründen birini taşıyan, bu doğrultuda bir sorumluluğu bulunan önemli görevler içerisinde yer alırdı. Diğer yandan padişaha ait olan Has Odaların temizliği ve diğer tüm gerekliliği konusunda sorumluluk sahibidir.

Yazarlar