03.11.2021 - 02:01 | Son Güncellenme:
Geviş getiren memeli hayvanların diş takımları tam değildir. Üst kesici dişleri ve dolayısı ile de köpek dişleri bulunmaz.
Hangi Hayvanlar Geviş Getirir?
Cücegeyikgiller (Tragulina),sığır ve davarlar (Pecora) topuktabanlılar (Tylopoda) olmak üzere üç üst familyası bulunur. Geyikler, antiloplar, zürafalar, deve ve lamalar, koyunlar, keçiler, sığırlar (boğa, Tibet sığırı, misk sığırı, Hint mandası, yaban sığırı) ve Amerika bizonu geviş getiren başlıca hayvanlardır. Başlıca geviş getiren hayvanlar ise; sığır, lama, manda, geyik, keçi, koyun, deve, antilop, zürafa’dır. Bu hayvanlar, besinlerini midelerinde topladıktan sonra, tekrar ağıza getirerek, “geviş getirme” olarak da bilinen iyice çiğneyip, ezme işini yaptıkları için geviş getiren hayvanlar ismi ile bilinirler.
İşte Geviş Getiren Hayvanlar
Geviş getiren memelilerin, aslında diş takımları tam değildir. Üst kesici ve ve köpek dişleri yoktur. Alt çenelerinde ise, kürek şeklinde altışar kesici diş bulunur. Aynı zamanda alt köpek dişleri de kesici görevi yapar. Mideleri ise, 4 (en az 3) bölmelidir. Geyikler, antiloplar, zürafalar, deve ve lamalar, koyunlar, keçiler, Tibet sığırı, Hint mandası, sığırlar (boğa, yaban sığırı, misk sığırı) ve Amerika bizonu geviş getiren başlıca hayvanlardır.
Geviş getiren hayvanlar, sindirim sistemlerinde selülozu glikoza parçalayabilen enzimlere sahip olan bakteri ve protozoalara da sahiptir. Bu sığır, mikroorganizmalar ve koyun gibi geviş getiren hayvanların yemek borusunun sonunda ve gerçek midenin önünde yer alan “işkembe”, “börkenek” ve “kırkbayır” şeklinde adlandırılan üç büyük ek midede yer alırlar.