EğitimHall Effect Sensörü Nedir, Ne İşe Yarar? Hall Sensörü Nasıl Çalışır?

Hall Effect Sensörü Nedir, Ne İşe Yarar? Hall Sensörü Nasıl Çalışır?

07.09.2022 - 12:42 | Son Güncellenme:

Hall Etkisi olarak bilinen hall effect sensörü, Amerikan asıllı fizikçi Dr. Edwin Hall tarafından 1879 yılında icat edilmiştir. Günümüzde iletken metal ve yarı iletken metallerin özelliklerinin anlaşılmasında için kullanılan sensörleri içerinde yer almaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Hall Effect Sensörü Nedir, Ne İşe Yarar Hall Sensörü Nasıl Çalışır

 Elektrik yüklü malzemelerin, düz çizgide hareket etmesi yerine sabit bir mıknatısın kutupları arasına yerleşmesi durumunda, elektronlar malzeme içerisinde hareket etmesi sırasında zıt kutupların hareket etmesini sağlayacaktır.

Haberin Devamı

 Hall effect sensörü teknoloji dünyasında özellikle kodlama sistemleri, balya sistemleri, Hareket dedektörleri ve konum sensörleri için kullanılmaktadır.

 Hall Effect Sensörü Nedir?

 Manyetik alan içerisinde bulunan ve üzerinden elektrik akımı geçen metal veya bir iletken boyunca gerilim oluşması etkisine Hall etkisi olarak ifade edilmektedir.

 Hall Effect Sensörü Ne İşe Yarar? 

 Hall effect sensörleri özellikle robotik yapımında sıklıkla kullanılmaktadır. Swich ve anahtar devre ile çalışmaktadır. 100KHz frekansı ile çalışmaktadır. Normal mekanik anahtardan daha hızlı çalışmaktadır.

 Hall Sensörü Nasıl Çalışır?

 Hall sensörleri özellikle cep telefon ışıklarının devreye girmesi ve devreden çıkması için kullanılmaktadır. Bu sayede telefonların ışık frekansının kullanılmasını sağlayan bir anahtar görevi görmektedir.