EğitimGrejuva Nedir, Kim Bulmuştur? Grujuva Ateşi Ne Zaman Kullanılmıştır?

Grejuva Nedir, Kim Bulmuştur? Grujuva Ateşi Ne Zaman Kullanılmıştır?

11.06.2022 - 13:17 | Son Güncellenme:

Grejuva, yanıcı özelliğe sahip maddeler kullanılarak hazırlanmış bir ateş çeşididir. Sıvı olarak hazırlanan grejuva bez parçalarına emdirilmek suretiyle savaşlarda düşman üzerine ateşlenerek mancınıklarla fırlatılmaktadır. Söndürülmesi zor olan bir ateştir. Savaşlarda başarı kazanılmasında etkili olan bu ateş Rum ateşi, Yunan ateşi, Roma ve Bizans ateşi gibi farklı isimlerle anılmaktadır. İşte, tüm detaylar.

Grejuva Nedir, Kim Bulmuştur Grujuva Ateşi Ne Zaman Kullanılmıştır

 Grejuva ateşi hem karada hem denizde kolay kolay sönmeyen bir ateştir. Düşmana karşı üstünlük kurmanın kolay olmasını sağlayan bir savaş malzemesi olarak belirtilmektedir.

Haberin Devamı

 Grejuva Nedir, Kim Bulmuştur?

 Grejuva kızgın kömür, zift ve kükürt karışımından hazırlanan bir karışıma denilir. Bu karışıma zamanla reçine, nafta, kireç ve güherçile gibi maddelerde eklenerek etkisi arttırılmaya çalışılmıştır. Kallinikos adı verilen bir göçmen tarafından geliştirilerek etkisi arttırılmıştır. Sıvı olarak hazırlanan bu karışım koyu bir kıvama sahiptir. Yandıktan sonra sönmesi uzun zaman alır. Su eklendikçe grejuva daha fazla alevlenmektedir. Bizans imparatorluğu tarafından savaşlarda kullanılan bu ateş Osmanlı devletine karşı İstanbul'un fethinde kullanılmıştır. Eflak ve Boğdan prensliği bu silahı Osmanlıya karşı kullanmışlardır.

 Grejuva Ateşi Ne Zaman Kullanılmıştır?

 Grejuva ateşi Persler tarafından Yunanistan'ın işgali sırasında kullanılmıştır. İlk defa bir deniz savaşında kullanılan bu ateş gemilerin yanmasına neden olmuştur. Özellikle deniz savaşlarında gemilerin denizden geçmesini engellemek için daha sık kullanılmıştır. Bizanslıların tarifini bir sır olarak sakladığı bu karışım savaşlarda zafer kazanılmasında etkili olmuştur. Grejuva, özel dokulu paçavralara emdirilerek düşman üzerine ateşlenmektedir. Bu sıvı ateşe maruz kalan kişiler ateş kolay sönmediği için ölüme terk edilir.

Haberin Devamı

 Suda dahi yanan bu ateş Yunanlılar güçlü Pers ordusuna karşı zafer kazanmışlardır. Bizans imparatorluğunun yıkılmasından sonra bu silahlarda ortadan kalkmıştır. Tarihçilere göre İstanbul'un uzun süre alınamamasının nedeni kuşatmalarda bu ateşin kullanılması olarak belirtilmektedir.