23.02.2022 - 15:20 | Son Güncellenme:
Sağlıklı yaşam alanında gıda güvenliği kavramına sıklıkla rastlarız. Gıda güvenliği aslında bir çalışma alanıdır. Gıda güveliği konusunda kişisel hijyeni sağlarken yaptığımız doğrular ve yanlışlar vardır. Bu doğru ve yanlışların bilinmesi için gıda güvenliği konusuna hakim olmamız gerekmektedir.
Gıda Güvenliği Nedir?
Gıda kaynaklı hastalıkları engellemek amacıyla gerçekleştirilen gıdaların işlenmesi ve depolanması konularını ele alan bilimsel disipline gıda güvenliği denir.
Gıda güveliği ciddi sağlık tehditlerini engellemek amacıyla yapılır. Bu yüzden de takip edilmesi gereken bir dizi kurallardan meydana gelir. Özellikle yeşil ay kurumu ve gıda mühendisleri bizlere gıda güvenliği konusunda bilgiler vermektedir.
Gıda Güvenliği Neden Önemlidir?
Gıda güvenliği gıdalarda bulunan bazı zararlı maddeler olduğundan dolayı önemlidir. Bilinen bir gerçek şudur ki gıdalarda kimyasal katkı maddeleri, mikro biyolojik tehlikeler, kimyasal ürünler, biyotoksinler ve mikotoksinler yer almaktadır. Bu maddeler izin verilen seviyeler üzerinde kullanıldığında insan sağlığını tehdit etmektedir. Bu yüzden de gıda güvenliği en önemli terimlerden bir tanesidir.
Gıda Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Ülkemizde gıda güveliğini sağlamak için çeşitli öneriler sunan doktorlarımız bulunmaktadır. Bu önerileri evlerimizde ve yaşam alanlarımızda gerçekleştirdiğimizde bir nebze de olsa gıda güvenliğimizi sağlayabiliriz.
İşte gıda güvenliğini sağlamak için dikkat etmemiz gerekenler şöyle sıralanmaktadır.
Gıda ürünlerin etiketleri satın alınmadan önce iyice okunmalıdır.
Gıda ürünlerinin son tüketim tarihine mutlaka bakılmalıdır.
Ambalajı bozulmuş gıda ürünlerini satın almamamız gereklidir.
Gıda ürünlerinin saklandığı soğutuculardaki sıcaklık dereceleri ürünlere göre ayarlanmalı ve kontrol edilmelidir.
Açıkta sunulan gıda ürünleri satın alınmamalıdır. Gıda ürünleri mutlaka korunaklı ambalajlardan meydana gelmelidir.
Gıda ürünlerinin depolandığı buzdolaplarının artı 2 ya da artı 4 derecede olması önerilmektedir.
Gıda ürünlerinin işlendiği mutfak tezgahları sık sık temizlenmelidir.
Gıda ürünlerini doğramak için ayrı ayrı tahtalardan yararlanılmalıdır.
Gıda ürünlerinden oluşturulan yemekler soğuturken kapakları açık bırakılmamalıdır.
Pişirilen gıdalar kısa sürede soğutulmalıdır.
Gıdalarla iş yaparken el yıkama alışkanlığı edinilmelidir.
Gıda ambalajları açık bırakılmamalıdır.
Gıda ürünleri arasında yer alan et ürünleri çabuk çözülsün diye sıcak yerde bırakılmamalıdır.
Gıda ürünleri çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
Gıda ürünleri derin dondurucuda en fazla 6 ay saklanmalıdır.
Pişmiş olan gıda ürünleri üst raflarda çiğ olan gıda ürünleri de alt raflarda saklanmalıdır.
Gıda ürünlerini saklarken kapalı kaplar kullanılmalıdır.