31.03.2021 - 16:16 | Son Güncellenme:
Gelecek bizlere yeni meslek ve iş alanları sunarken aynı zamanda bazı mesleklerinde yok olmasına neden olmaktadır. Bunun en önemli sebebi gelişen teknoloji sayesinde insanların yapabileceği pek çok işin artık sanal yol ve yapay zekâ ile gerçekleştiriliyor olmasındandır.
Geleceğin Meslekleri (2021): Türkiye'de Geleceğin Meslekleri Nelerdir?
Bulunduğumuz teknoloji çağı gelecek planları yapanlar için oldukça geniş imkânlar sağlamaktadır. Bu imkânlar internet ve teknoloji çalışmalarının artmasının sonucudur. Geleceğimizi şekillendirecek olan bu meslekler dünyada olduğu kadar ülkemizde de oluşmaya başlamıştır. “Türkiye’de Geleceğin Mesleği” olarak adlandırılabilecek bazı meslekler şunlardır;
Yapay Zekâ İş Gelişme Uzmanı: Kulağa oldukça farklı gelen bu meslek günümüzde dahi yapılmaktadır. Özellikle internet alışverişinin arttığı çağımızda yapay zekâ ürünleri daha çok rağbet görmektedir. Bu durumu bilen büyük firmalar yapay zekâ çalışmalarını araştırmakta ve desteklemektedir. Yapay zekâ ülkemizde geliştikçe bu iş alanının uzmanlarına da ihtiyaç artmaktadır. Bu işi yapacak kişilerin analitik düşünceye hâkim, mekanik becerileri yüksek bireyler olması gerekmektedir.
Siber Güvenlik Uzmanı: Yapılan araştırmalara göre günümüzde internet üzerinden birçok siber saldırı olmaktadır. Bu saldırılar kişilere olabildiği gibi büyük devletler arasında da olabilmektedir. Bu nedenle ülkemizde de güvenliği sağlayacak siber uzmanları ihtiyacı artmaktadır.
İnsansız Hava Aracı Kullanıcıları: Eski usul yöntemlerde yaşanılan insan kayıpları nedeniyle yapılan çalışmalar insansız araçlara yönelmiştir. Dünyada olduğu kadar ülkemizde de insansız hava aracı çalışmaları yapılmaktadır. Bu nedenle bu araçları kullanabilecek eğitimi almış kişilere ihtiyaç artmaktadır.
Arttırılmış Gerçeklik Uzman ve Geliştiricisi: Çağımızda en çok beğenilen teknolojilerden biri olan arttırılmış gerçeklik çalışmaları pek çok alanda yapılmaktadır. 3D ya da 4D boyutlarıyla tanınmaya başlayan bu çalışmalar pazarlama ve tanıtım alanına farklı bir boyut kazandırmıştır.
Makine Öğrenme Analisti: Makine öğrenmesi algoritmaları ve analizleri günümüzde pek çok alanda kullanılmaktadır. Özellikle sanal asistan uygulamaları makine öğrenmesine en net örnektir.
Finansal Koçluk: Günümüzde özellikle bankalar için kullanılan bu tanım ekonomik anlamda ilerleme kat etmek isteyenlerin aradığı uzman kişilere verilen unvandır. Ülkemizde geleceğin meslekleri arasında gösterilen Finansal koçluk hizmeti yatırım uzmanlığı olarak tanımlanabilir.
Kişisel Marka Danışmanlığı: Genelde insan kaynakları uzmanlığına benzese de içerisinde oldukça farklı özellikler barındırmaktadır. Özellikle kurumsallaşmış firmaların tercih ettiği kişisel marka danışmanları insan ilişkileri ve iletişim bakımından ileri seviye olan bireylerdir. Marka yüzü olarak anılan bu kişiler firmanın imajını yansıtır.
Deneyim Tasarımcısı: İleri seviye de satış stratejilerinin geliştiği günümüzde alıcılara farklı deneyimler yaşatılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. İşte bu alanın uzmanları da firma ve markaların ürünlerini alıcıların deneyimlemesinde yardımcı olmaktadır.
Sanal Mağaza Danışmanı: E ticaretin geliştiği ülkemizde sanal alışverişler için sanal çalışanlara ihtiyaç artmaktadır. Bu meslek grubu ise sanal iş ve satışlarda müşterilere yardımcı olan uzmanlardır. İnternet üzerinden gerçekleştirilen tüm işlemlerde sanal mağaza Danışmanları kullanılabilmektedir.