02.04.2021 - 16:55 | Son Güncellenme:
Gaz özelliklerine ilişkin mevcut anlayış, hacim, basınç ve sıcaklık arasındaki etkileşimin çalışmasının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
Gazların Özellikleri Nelerdir?
Gazlar, sıvılara ve katılara kıyasla hareket özgürlüğü ve bariz ağırlıksızlıklarından şaşkına dönen ilk bilim adamları için bir muammaydı. Aslında, 17. yüzyıla kadar gazların bir madde hali oluşturduğunu tespit edemediler. Daha yakından incelendikten sonra, gazları tanımlayan tutarlı özellikleri gözlemlemeye başladılar. Gazlar, belirli bir hacimde dağılmış ve bu nedenle katı veya sıvı hallerinde olduğundan daha az yoğun olan dağınık moleküller içerir.
Düşük yoğunlukları gazlara akışkanlık kazandırır. Bu da gaz parçacıklarının hızlı ve rastgele hareket etmesine, sabit bir konumlandırma olmaksızın genişlemesine veya daralmasına izin verir. Moleküller arasındaki ortalama mesafeler, moleküller arasındaki etkileşimlerin hareketlerini engellemeyecek kadar büyüktür.
Gazların belirli bir şekli veya hacmi yoktur. Gaz moleküllerinin rastgele hareketi, onları tutan kabın hacmini alacak şekilde genişlemelerine veya büzülmelerine izin verir. Bu nedenle, bir gazın hacmi, moleküllerinin hareket etme aralığına sahip olduğu kabın boşluğunu ifade eder. Bu özellik, gazların sıvı veya katı halindeyken olduğundan daha fazla yer kaplamasına neden olur. Gazlar ayrıca sıcaklık ve basınçtaki değişikliklere bağlı olarak tahmin edilebilir miktarlarda büzülür ve genişler.
Gazların düşük yoğunluğu, molekülleri birbirinden uzakta konumlandırılabildiğinden, onları sıkıştırılabilir hale getirir. Bu, aralarındaki boşluklara sığacak şekilde serbestçe hareket etmelerini sağlar. Gazlar sıkıştırılabilir olduğu gibi genişleyebilir. Gaz moleküllerinin serbestliği, içine yerleştirildikleri herhangi bir kabın şeklini alarak kabın hacmini doldurmalarına neden olur.
Gaz molekülleri arasındaki büyük miktarda boşluk göz önüne alındığında, iki veya daha fazla gaz homojen bir karışım oluşturmak için birbiriyle hızlı ve kolay bir şekilde karışabilir. Bu sürece difüzyon denir. Gaz molekülleri sürekli hareket halindedir. Konteynerlerinin iç yüzeyine birim alan başına basınç veya kuvvet uygularlar. Basınç, belirli bir kabın hacmine, sıcaklığına ve basıncına hapsolmuş gaz miktarına göre değişir.
Kısaca Gazların Temel Özellikleri
Maddenin en düzensiz halidir,
Birbirleriyle her oranda karışarak homojen karışımlar oluştururlar,
Bulundukları kabın şeklini ve hacmini alırlar,
Yer değiştirme hareketi yaparlar,
Akışkandırlar ve sıkıştırılabilirler,
Yoğunlukları ve çekim kuvvetleri katı ve sıvılara göre daha düşüktür,
Gaz tanecikleri birbirlerinden bağımsızdır ve devamlı hareket halindedir,
Isı aldıklarında tüm gazlar aynı oranda genleşir.