EğitimGazavatname Nedir? Gazavatname Örnekleri Nelerdir?

Gazavatname Nedir? Gazavatname Örnekleri Nelerdir?

01.03.2021 - 15:06 | Son Güncellenme:

Gazve kelimesinden türetilmiş olan gazavat, Arapça kökenli bir sözcüktür. Gazve, savaş, harp ve cihat sözcükleriyle eş anlamlıdır. Hem mensur hem de mazmun olarak yazılan gazavatname türündeki eserlerde Osmanlı ordusunun savaşları anlatılır. Bu kitaplarda özellikle Haçlı ordusu ile yapılan savaşlar geniş yer tutar. Gazavatname nedir? Sizin için örnekleri ile birlikte derledik.

Gazavatname Nedir Gazavatname Örnekleri Nelerdir

Sade bir dille kaleme alınan gazavatnameler Osmanlı tarihi hakkında kapsamlı bilgiler içerir. Magazi adıyla da bilinen eserlerde, askeri teşkilatlanma, savaşlarda kullanılan silahlar ve yapılan antlaşmalar da ayrıntılı olarak anlatılır.

Gazavatname Nedir?

Osmanlı İmparatorluğunun savaşlarını, düzenlediği seferleri ve fetihlerini konu edinen edebi eserlere gazavatname denir. 15. yüzyılda ''Sabit'' tarafından kaleme alınan gazavatname, türün ilk örnekleri arasında yer alır.

Gazavatname Örnekleri Nelerdir?

1- Gazaname:

Sadece bir savaşın detaylı bir şekilde anlatıldığı eserlere gazaneme denir. Gazavatnamelerde ise birden fazla savaş anlatılır.

2- Hz. Muhammed'in ve halifelerin savaşlarını anlatan eserler:

Hz. Muhammed'in Bedir, Uhud ve Hendek savaşlarını anlatan eserlerdir. Bu kitaplar aynı zamanda İslam dinine dair bilgiler de içerir. Bunun dışında Hz. Ali, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ebu Bekir'in yaptığı savaşları konu edinen gazavatname örnekleri de mevcuttur.

3- Fethedilen ülkeleri ve seferleri konu edinen eserler:

Fethedilen ülkelerde uygulanan istimalet politikasını ve düzenlenen seferleri anlatan eserlerdir. Bu tür gazavatnameler genellikle nazım şeklinde kaleme alınmıştır ve beyitlerden oluşur.

4- Padişahların yaptığı savaşları anlatan eserler:

Selimname adıyla da bilinen bu eserlerde, padişahların döneminde yapılan savaşlar ve ordunun bu savaşlarda kullandığı silahlar anlatılır.

Az da olsa kaptan-ı deryaların ve vezirlerin savaşlarını anlatan gazavatnameler de kaleme alınmıştır.

Osmanlı Döneminde yazılan bazı gazavatnameler:

Gazavat-ı Sultan Murad b. Mehemmed Han
Barbaros Hayreddin Paşa Gazavatnamesi
Tiryaki Hasan Paşa Gazavatnamesi