14.11.2021 - 03:38 | Son Güncellenme:
İş planlaması, çoğu durumda sistematik olarak işlemesi gereken bir durumdur. Bu noktada yararlı sayılan bazı görsellere ve çizelgelere ihtiyaç duyulmaktadır.
Gantt Şeması Nedir?
Gantt şeması 1900’lü yılların başında Henry Gantt tarafından tasarlanmış ve iş dünyasına sunulmuştur. Oldukça eski bir çıkışa sahip olmasına rağmen, bu şema günümüzde de yaygın olarak kullanılan bir araçtır. Henry Gantt’ın ifade ettiği üzere bu çizelge temelde iki noktaya dayanmaktadır: İnsan kaydı ve günlük çalışma. İnsan kaydında personele düşen sorumluluk yer alırken, günlük çalışma dengesinde yapılan iş miktarı gösterilmektedir.
Gantt Şeması Ne İşe Yarar?
Gant şeması, en basit haliyle herhangi bir proje için ayrılan sürede yapılması gereken iş sıralamasını verir. Buna ek olarak proje aşamasında ihtiyaç duyulabilecek her türlü kaynak da yine bu şema üzerinden hesaplanabilir. Gantt’ın hazırlamış olduğu şemanın pek çok farklı üretim alanına entegre edilebilmesi mümkündür. Tasarlanan şemaların tümü iş planında yönetimi ve sürekliliği sağlamak için birer yardımcı olarak kabul edilir.
Gantt Çizelgesi Nasıl Kullanılır?
Gantt çizelgesi, belirli bir proje ve tahmini bir iş süresine göre hazırlanır. Çizelgeyi hazırlayan çalışan, çizelgeye ihtiyaç duyulan tüm görevleri ve işleri ekler. Birbiriyle bağlantılı işler içinse yeni bir görev grubu oluşturulur. Belirlenen süreye tüm işler eklendiğinde çizelge hazır hale gelmiş kabul edilir. Bundan sonrasında proje süreci devam ederken hangi aşamada olunduğu doğrudan kontrol edilebilir.