17.05.2021 - 13:27 | Son Güncellenme:
Ficar Savaşları, Cahiliye dönemini araştıran insanların her zaman karşısına çıkmaktadır. Bu savaşlar toplamda 4 defa yapılmıştır. Cahiliye döneminde Ficar savaşları oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bu savaşlar haram aylarda yapıldığı için adını facirane kelimesinden almaktadır.
Ficar Savaşları Nelerdir ve Neden Yapılmıştır?
Ficar Savaşları, Arap kabileleri arasında meydana gelmiştir. Bu savaşlar sonradan kan davası olarak yapılmaya başlamıştır. Ficar savaşlarının tamamı haram aylarda yapılmamıştır. Fakat bu savaşlar neticesinde haram aylarda kan dökülmesi nedeni ile Ficar Savaşı ismini almıştır.
Ficar kelimesi anlam olarak yalancı çıkmak, haktan ayrılmak anlamına gelmektedir. İslamiyet Döneminden önce yani Cahiliye Döneminde Arap kabileleri arasında meydana gelmiştir. Ficar Savaşları farklı sebepler ile ortaya çıkmıştır.
ficar Savaşlarının 4 tanesi haram olarak kabul edilen aylarda olmuştur. Bu aylar kutsal sayıldığı için düşmanlıktan ve mücadeleden uzak kalınması gereken aylar olarak bilinmektedir. Bu savaşlar haram aylarda yapıldığı için Ficar ismini almıştır.
Haram aylar; Zilkade, Zilhicce, Recep, Muharrem ayları olarak bilinmektedir. Bu aylarda Araplar arasında genelde savaş yapılmaz ve barış olurdu. Ayrıca bu aylarda panayırlar ve etkinlikler düzenlenirdi. Bunun yanında bu aylarda kin gütmek, savaşmak, hırsızlık ve insan öldürmek günah olarak kabul edilmektedir.
Ficar savaşlarının özelliklerini sıralayacak olursak.
Bu savaşların en önemli özelliği haram aylarda meydana gelmesidir. 4 savaşlar 4 tane olarak bilinmektedir.
Ficar savaşlarının hepsi sonradan anlaşmalar ile sonuçlanmıştır.
Ficar Savaşlarında Hire Krallığının hızlı bir şekilde çöktüğü bilinir. Bunun yanında Mekke şehrinde nüfus artışı olduğu bilinmektedir.
Ficar Savaşlarının kan davası savaşları olduğunu söyleyen bir takım tarihçiler de bulunmaktadır.
Ficar Savaşlarının ilki Hevazin ile Kinane kabileleri arasında olmuştur. Bu savaşta güç mücadelesi meydana gelmiştir. Yapılan çarpışmalar artmadan sona erdiği bilinmektedir.
İkinci Ficar Savaşı ise Hevazin kabilesinden bir takım gençlerin panayır ortamında bir kadına saldırması ile meydana gelmiştir. Üçüncü Ficar Savaşı da Hevazin ve Kinane kabileleri arasında ortaya çıkmıştır. Bunun nedeni de borç kavgası olmuştur.
Onlar Türkiye'nin en çok bilinen isimleri. Şimdi ışıl ışıl yaşayan ünlülerin hayat yolculukları hep böyle başlamadı. Kimi kaset satarken söylediği şarkılarla keşfedildi, kimi inşaatlarda çalıştı. İşte ünlülerin ilk işleri...