02.06.2021 - 15:42 | Son Güncellenme:
Felsefenin gelişimi daha çok düşünce yapısının nitelikleri ve özellikleri üzerinden şekillenmiş haldedir. Aynı zamanda bu nitelikler ve özellikler eşliğinde birçok düşünür bugüne kadar yol ayrımı yaşamıştır.
Felsefi Düşüncenin Nitelikleri?
Felsefi düşünce yapısını anlayabilmek için öncelikle niteliklerini iyi bilmek gerekmektedir. Böylece felsefenin temelini daha iyi anlama imkanı elde edilirken, aynı zamanda mantığı daha güçlü bir şekilde kavranabilir. Diğer yandan genel anlamıyla felsefe yapabilmek için mutlaka nitelikler ön plana çıkarılmalıdır.
- Merak etmek
- Şüpheci olmak
- Eleştirmeyi başarabilmek (Dogmatik olmamak)
- Nesnel, yani evrensel olmak
- Tutarlı olmak
- Refleksif olmak
- Kümülatif ilerleme
Genel olarak yukarıdaki unsurlar ele alınmak suretiyle, bu önemli nitelikler eşliğinde felsefe yapılır. Tabii felsefenin niteliklerini yapısını ve temel anlamına uygun şekilde idrak etmek de ayrıca önemlidir.
Felsefi Düşüncenin Özellikleri Nelerdir?
Felsefi düşüncenin nitelikleri ile beraber özellikleri belirli bir çatı altında ortak biçimde şekillenir. Özellikle şüpheci olmak ve tutarlı olmak ile beraber olaylara evrensel bakmak en önemli hususlar içerisinde yer alır. Bu bağlamda açık görüşlü olmak ve felsefenin amacı ile temelini etkin bir şekilde anlama özellikleri içerisinde bulunmaktadır.
Birçok farklı bakış açısı ile beraber felsefe yaklaşmak ayrıca önemli bir yer tutar. Böylece felsefenin duası ışığı altında birçok olayın derinlerine inme şansı elde edilebilmektedir. Zira pek çok felsefi düşünüre göre, hayatın anlamını gösterebilecek önemli unsur felsefedir. O yüzden felsefe yapabilmek için felsefenin özellikleri ve nitelikleri büyük bir öneme sahiptir.