06.06.2021 - 01:56 | Son Güncellenme:
Eşkenar dörtgenler paralel kenar özellikleri göstermektedir. Bunun yanında farklı bir takım özellikleri de bulunmaktadır. Eşkenar dörtgenlerin karşılıklı açıları birbirlerine eşittir. Köşegenler de birbirini dik bir şekilde kesmektedir. Bunun gibi özelliklerin iyi bir şekilde bilinmesi soruların kolay bir şekilde çözülebilmesini sağlayacaktır.
Eşkenar Dörtgen Alanı Nasıl Hesaplanır?
Eşkenar dörtgenlerin köşegenleri birbirlerini dik olarak keser. Kenarları birbirine eşittir. Ancak bu geometrik şekiller kareden farklı olarak paralelkenar özelliği göstermektedir. Kenar uzunlukları birbirine eşittir. Bunun yanında karşılıklı açılarının da birbirine eşit olduğu bilinmektedir.
Eşkenar dörtgenlerin köşegenleri dik özellik göstermektedir. Bunun yanında kenar ortay şeklinde de kesişmektedirler. Bu ve bunun gibi pek çok özelliklere sahiptirler. Eşkenar dörtgenler ortadan kesildiği zaman iki tane birbirine eşit üçgen meydana gelmektedir. Bu özellikle alan hesapları da kolay bir şekilde yapılabilmektedir.
Eşkenar dörtgenlerin çevrelerini hesaplamak da çok kolaydır. Dört kenarı birbirine eşit olduğu için bir kenarının ölçüsü ile 4 çarpıldığı zaman çevresi bulunabilmektedir. Yani eşkenar dörtgenin bir kenarı x ise çevresi 4x olmaktadır.
Eşkenar dörtgenin alanının bulunması için iki farklı yol bulunmaktadır. Sorunun gidişatına bakılarak bu yollardan bir tanesini seçmek mümkündür. Bu yollardan ilki köşegenler yardımı ile alanı bulmak diğeri de kenara dik olan yükseklik ile kenar ölçüsünü çarparak alan bulmak şeklindedir.
Köşegenler ile alan bulmak için ilk önce köşegen uzunluklarının bilinmesi gerekir. Sonrasında iki köşegen çarpılmalı ve elde edilen sonuç 2'ye bölünmelidir.
Diğer bir eşkenar dörtgen alanı bulma yöntemi ise yükseklik ile kenarın çarpılması şeklindedir. Bu şekilde eşkenar dörtgen içerisindeki üçgenlerin alanları bulunmuş olmaktadır.
Eşkenar Dörtgen Özellikleri Nelerdir?
Eşkenar dörtgenin köşegenleri aynı zamanda açıortay görevi görmektedir. Bu şekilde hem birbirlerini dik keserler hem de eşit bir şekilde bölünmüş olurlar. Bu iki özellik geometrik bir alanda simetrik olan ve alan içerisinde pek çok seçenek bulunduran bir yapı meydana getirmektedir. Eşkenar dörtgenlerde teğet çember ile dörtgen oluşumları da görülür.
Eşkenar dörtgenlerin iki köşegenleri alanın iki eş parçaya bölünmesini sağlamaktadır. Ancak iki eş parçaya bölüyor olması köşegenlerin simetrik eksen olmasına neden olmamaktadır. Eşkenar dörtgenlerin etrafına çevreli çember çizilemez. İçerisine ise iç teğet çember oturulamaz. Çünkü eşkenar dörtgenlerin kenarları eşit olsa da iç açıların hepsi birbirine eşit değildir.