EğitimEpifiz Plağı Nedir, Ne İşe Yarar? Epifiz Plağı Ne Zaman Kapanır?

Epifiz Plağı Nedir, Ne İşe Yarar? Epifiz Plağı Ne Zaman Kapanır?

12.09.2022 - 14:52 | Son Güncellenme:

Epifiz plakları yani diğer adı ile büyüme kıkırdakları, uzun kemiklerin uçlarına daha yakın bir bölgede yer alırlar. Aynı zamanda kemiklerin uzamasını da sağlarlar. Çocuklardaki büyüme kıkırdakları ise, ortalama olarak kızlarda yaklaşık 14-18, erkeklerde ise, 16-20 yaşında kapanır. Bu nedenle de boy uzaması sonlanır. Boy uzamasında en önemli faktörler yeterli beslenme ve genetiktir. Epifiz plağı nedir, ne işe yarar? İşte, tüm detaylar.

Epifiz Plağı Nedir, Ne İşe Yarar Epifiz Plağı Ne Zaman Kapanır

Epifiz levha ya da diğer adı ile de epifiz levha, büyüme plakası ya da fizis ismi ile de bilinir.

Epifiz Plağı Nedir?

Epifiz plağı diğer adı ile büyüme kıkırdakları olarak da bilinir. Bu plaklar, uzun kemiklerin uçlarına yakın bölgelerde yer alırlar ve kemiklerin de uzamasını sağlarlar.

Epifiz Plağı Ne İşe Yarar?

Epifiz Plağı, kemiklerin büyümesini ve buna bağlı olarak boyun uzamasını sağlar. Özellikle de ergenlik döneminde epifiz plağı, çocukların boyunun uzamasını sağlar. Bu nedenle bir diğer adı ise büyüme plağıdır. Epifiz plakalarının gelişimi sonucunda ve devam eden bölünmede meydana gelen kusurlar, toplu bir şekilde osteokondrodisplazi şeklinde bilinen büyüme bozukluklarına da neden olabilir.

Epifiz Plağı Ne Zaman Kapanır?

Çocuklarda bulunan büyüme kıkırdakları ve epifiz plağı, ortalama olarak kızlarda 14-18 yaşlarında, erkeklerde ise, 16-20 yaşlarında kapanır. Bunun sonucunda ise boy uzaması sona erer. Boy uzamasında dikkat edilmesi gereken en önemli faktörler ise, genetik faktörler ve yeterli beslenmedir.