EğitimEdirne Antlaşması Nedir? Önemi, Nedenleri Ve Sonuçları

Edirne Antlaşması Nedir? Önemi, Nedenleri Ve Sonuçları

27.04.2023 - 13:12 | Son Güncellenme:

Edirne antlaşması devletin en büyük antlaşmalarından biridir. Pek çok sebep ve sonuca bağlı şekilde yapılan bu antlaşmalar sayesinde ülkenin bu kısmı Türklerin olmuştur. Tarihi açıdan çok fazla konuyu bir araya getiren Edirne antlaşmasının bir değer adı ise Segedin antlaşmasıdır. Bu antlaşmanın en bilinen sebeplerinden biri ise Osmanlı Devletinin geleceğini belirlemesidir. Tarihi ve kültürel bir antlaşma olma özelliği taşımaktadır. Edirne antlaşması nedir? Önemi, nedenleri ve sonuçları nelerdir tamamını sizler için derledik.

Edirne Antlaşması Nedir Önemi, Nedenleri Ve Sonuçları

 Edirne antlaşması tarih açısından en önemli antlaşmalardan biridir. Devletlerarasındaki önemi pek çok kişi tarafından bilinmektedir. Devletlerarasında barış antlaşması olma özelliğini taşıması ile Osmanlı İmparatorluğunun kurulmasında da yardımcı olmaktadır. Bu imparatorluk 1444 yılında Edirne antlaşması ile kurulmuştur. Antlaşma Osmanlı Devleti ile Macaristan Devleti arasında imzalanmıştır.

Haberin Devamı

 Edirne Antlaşması Nedir?

 1444 yılında Osmanlı Devleti ile Macaristan arasında imzalanan antlaşmalardan biridir. Barış antlaşması yerine gelen bu antlaşma yalnızca 1 yıl geçerli şekilde devam etmiştir. Daha sonra maddeler değiştirilerek Edirne antlaşmasının şekli de değişmektedir.

 Bulgaristan'ın Osmanlı Devleti himayesi altına girmesi de bilinen en büyük antlaşma maddelerinden biridir. Tuna Nehrinin bu iki devletin sınırı olarak kabul görmesi de madde olarak geçerli hale getirilmiştir. Antlaşmanın yapılmasının ardından geçerlilik süresi ise 10 yıl olarak belirlenmiştir.

 Önemi, Nedenleri ve Sonuçları Nelerdir?

 Edirne antlaşması tarihi konular içerisinde büyük bir yere ait olan antlaşmalar arasına girmektedir. Bu antlaşma sayesinde iki büyük devlet barış imzalamış ve savaşa ara vermiştir. Edirne antlaşmasının önemi ve nedenleri arasında Haçlı ordusunu uzaklaştırma ilk sırada yer almaktadır.

Haberin Devamı

 Anadolu da ilerleme kaydeden bu ordunun önüne geçilmesi için Edirne antlaşması şart olarak görülmüştür. Bu antlaşmanın sonunda Osmanlı Devleti Balkanlara doğru ilerleme kaydetmeye başlamıştır.