EğitimEaster Ne Demek, Türkçesi Nedir? Paskalya Bayramı'nda (Easter) Neler Yapılır?

Easter Ne Demek, Türkçesi Nedir? Paskalya Bayramı'nda (Easter) Neler Yapılır?

30.05.2022 - 05:49 | Son Güncellenme:

Easter, ülkemizde Paskalya bayramı ya da yumurta bayramı olarak adlandırılan bir dönemdir. Hristiyanların önemli bayramlarından biri olan Paskalya bayramı ilkbahar ekinoksu zamanında kutlanır. Paskalya bayramına dair en eski kayıtlar ise 2. yüzyıla kadar gider. Easter nedir ve nasıl yapılır ayrıntıları ile derledik.

Easter Ne Demek, Türkçesi Nedir Paskalya Bayramında (Easter) Neler Yapılır

Easter, Türkçesi Yumurta Bayramı ya da Paskalya olarak bilinen Hristiyan bayramıdır. Paskalya bayramının kilisede ya da evde kutlanması mümkündür. Evlerde paskalya tavşanları ve paskalya yumurtaları yapılarak komşulara verilir.

Easter Ne Demek, Türkçesi Nedir?

İngilizce bir kelime olan Easter dilimizde Yumurta Bayramı ya da Paskalya anlamına gelir. Easter kelimesi asıl olarak Rumca Pashalia sözcüğünden türemiş ve dilimize gelmiştir.

Hristiyan dini için önemli bir bayram olan Paskalya bayramının Yumurta Bayramı olarak da kabul edildiği bilinmektedir. Hristiyan geleneğince Paskalya bayramı baharın başlangıcı olarak kabul edilen ilkbahar ekinoksunda ya da sonrasında ilk dolunay sonrasındaki Pazar gününde kutlanır.

Paskalya Bayramı'nda (Easter) Neler Yapılır?

Paskalya bayramı tüm Hristiyanlar tarafından her sene kutlanan bir bayramdır. Yaygın olarak kilisede düzenlenmekte olan ayinlerle kutlansa da ülkeden ülkeye farklı geleneklerle de kutlanabilir. Bu kutlamalardan en yaygını kişilerin birbirlerine çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı hediye etmesidir. Aynı zamanda Paskalya yumurtası da hediye edilebilir.

Paskalya gününde evlerde özel olarak Paskalya çörekleri yapılır, haşlanmış olan yumurtalar boyanır, dualar okunur ve mumlar yakılır. Süryanilerin Temmuz ayında kutlamış oldukları Meryem Ana Paskalyası da Paskalya bayramı olarak kabul edilir. Katolik kiliselerinde Paskalya gecesinde ateş kutsanır ve Paskalya mumu yakılır.

Ayrıca Kitab-ı Mukaddesten de bölümler okunarak vaftiz törenleri yapılır. Hristiyanlığın ilk dönemlerinde de vaftiz törenleri yılda sadece bir kez Paskalya törenlerinde yapılırdı. Rum ve Rus Ortodoks kiliselerinde de gece ayinleri öncesinde kilise dışında ayin alayı düzenlenir.

 

Yazarlar