EğitimDurusu Gölü İstanbul'da Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Durusu Gölü İstanbul'da Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

18.10.2021 - 16:50 | Son Güncellenme:

Durusu Gölü ülkemizde yer alan göllerden biridir. Özellikle İstanbul'da yer alan bu gölün tam olarak nerede olduğu merak edilir. Bu bakımdan Durusu Gölünün İstanbul'da nerede olduğunu, nasıl oluştuğunu ve diğer özelliklerini net olarak öğrenebilirsiniz. Peki, Durusu Gölü İstanbul'da nerede? Gölün özellikleri, oluşumu ve tarihçesi nedir merak edilenleri derledik.

Durusu Gölü İstanbulda Nerede Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Kara parçasıyla çevrili, çukur ve derin alanların su birikintisi ile dolmasına göl denmektedir. Bu göllerden bir tanesi de İstanbul'da yer alan Durusu Gölü'dür. Durusu Gölü yapısı ve özellikleri sebebiyle oldukça dikkat çekmektedir.

Durusu Gölü İstanbul'da Nerede?

Durusu gölü daha çok diğer adı olan Terkos Gölü olarak bilinmektedir. Durusu Gölü İstanbul il sınırları içerisinde yer almaktadır. İstanbul’da da Arnavutköy ile Çatalca arasında yer alan Durusu Gölü şehrin kuzeybatı noktasında Avrupa Yakası'nda bulunmaktadır. Aynı zamanda şehre 40-50 kilometrelik bir mesafededir.

Gölün Özellikleri, Oluşumu ve Tarihçesi Nedir?

Türkiye bugünkü arazi şeklini yaklaşık 2 milyon yıl önce almıştır. Bu yıllar Kuvaterner'in başlarına denk gelmektedir. Türkiye kara parçası olarak yükselirken denizlerin akarsuların ve göllerin bugünkü şekilleri oluşmuştur. Durusu Gölü de yeryüzü hareketlerinden dolayı lagün kökenli bir göl olmaktadır.

Durusu gölünün bir takım özellikleri vardır. Bunlar;

- Deniz seviyesinden yaklaşık 5 metre yüksektir.
- Az tuzlu oluşu sebebiyle birçok canlıya ev sahipliği yapar.
- Birçok akarsu ile beslenmektedir.
- Yaklaşık olarak 39 kilometre su alanı bulunur.
- İstanbul ve çevresinde yer alan yerleşmelerin yaklaşık %20 oranında su ihtiyacını karşılar.