04.02.2022 - 16:29 | Son Güncellenme:
Yağ tüketimi konusunda sağlıklı yağlar tüketmek insan sağlığı açısından çok önemlidir. Bu anlamda doymuş ve doymamış yağlar ve bunların hangi besinlerde yer aldığı pek çok vatandaşlar arasında araştırılmaktadır.
Doymamış Yağ Nedir?
Özellikle diyet yapan ve sağlıklı kişilerin araştırdıkları doymamış yağ hakkında bilgileri son derece önemlidir. Vücutta üretilmeyen ancak vücudun ihtiyaç duyduğu yağ çeşidine doymamış yağ adı verilmektedir. Doymamış yağlar vücutta üretilmezler ve bu nedenle de dışarıdan takviye edilmesi gerekmektedir.
Oda sıcaklığında sıvı halde bulunan ve genellikle bitkilerden yer alan yağ çeşidine doymamış yağ denilmektedir. Doymamış yağlar temelinde iki çeşide ayrılmaktadır. Bunlar tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri olmaktadır.
Doymamış Yağ Zararlı Mıdır?
Yağlar vücuda mutlaka alınması gereken besinlerdir. Fakat sağlıklı yağların tüketilmesi sağlık açısından çok önemlidir. Doymamış yağlar balıklardan ve bitkilerden elde edilen yağlar olduğu için sağlık açısından yararlı yağlar arasında yer almaktadır.
Doymamış yağlar kolesterolü düşürmeye yardımcı yağlardır. Özellikle kalp hastalıkları riskini ve artrit semptomlarını da azaltmaktadır. Bu nedenle zararlı olmamaktadır.
Doymamış Yağ Örnekleri Nelerdir?
Doymamış yağ örneklerine bakıldığında pek çok örnek vermek mümkündür. Doymamış yağ örneklerinden bazıları şunlardır:
- Keten tohumu
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Fındık, ceviz, badem
- Kabuklu kuru yemişler
- Balık çeşitleri
- Avokado
- Soya yağı