EğitimDoğal Gaz Nasıl Çıkarılır? Doğal Gaz Çıkarma İşlemleri Nelerdir?

Doğal Gaz Nasıl Çıkarılır? Doğal Gaz Çıkarma İşlemleri Nelerdir?

11.06.2021 - 01:43 | Son Güncellenme:

Doğal gazlar, yer altındaki kayaçların, gözle görülmeyecek durumda olan, çok küçük, mikroskobik gözeneklerin ve çatlakların içinde yer alır. Doğal gaz ve petrol aranması, jeoloji ve jeofizik hatta petrol mühendisliği dallarının ortak çalışmasını gerektiren üç mühendisin bilgisini gerektiriyor. Doğal gaz bulmak için bu üç bilimin koordine bir şekilde çalışması gerekiyor. Doğalgaz nasıl çıkarılır? İşte, tüm detaylar.

Doğal Gaz Nasıl Çıkarılır Doğal Gaz Çıkarma İşlemleri Nelerdir

 Yeraltı formasyonlarında petrolün ya da gazın olup olmadığı kesin olarak sadece sondaj yapılarak belirlenebilir.

Haberin Devamı

 Doğalgaz Nasıl Çıkarılır?

 Yer altında bulunan doğalgazın tespit edilmesi çok zorlu ve uzun bir süreçtir. Toprak altında yer alan kayaların küçük gözeneklerinde yer alan doğal gazın tespit edilebilmesi için çeşitli sismik araştırmalar yapılır. Bu araştırmalar ile yer altına ses dalgalarının gönderilmesi gerekir. Daha sonra da bunların yansımaları takip edilir. Bu araştırmalar sonucunda hidrokarbon içerebileceği değerlendirilen bölgelerle ilgili tahmini bir ön çalışma yapılır.

 Daha sonra jeoloji ve jeofizik mühendisleri çeşitli yazılımlar kullanarak bölgenin bir nevi röntgenini ortaya çıkarır. Bunun sonucunda da tahmini rezerv içeriği üzerine çalışmalar yapılır. Doğal gaz çıkarılmasının maliyeti konusunda çok fazla değişkenden söz edilebilir. Doğalgaz rezervi için yapılacak olan yatırım, kullanılan teknoloji, açılacak kuyu sayısı ve bölgenin jeolojik yapısına göre değişkenlik maliyet önemli bir gösteriyor. 

Haberin Devamı

 Doğalgaz Çıkarma İşlemleri Nelerdir?

 Doğal gaz aramalarında yapılan işlemler, sondaj yapılacak noktanın belirlenmesinin ardından üretim aşamasına kadar yapılan sondaj çalışmaları, sismik çalışmalar, saha çalışmaları, kuyu yeri tespiti, kuyu programı hazırlama çalışmaları, sondaj ve kuyu tamamlama olarak sıralanabilir. Doğalgaz bulunduğu hali ile kullanıma verilemez.

 Ham doğal gazda hidrojen sülfür, su buharı, helyum, karbon dioksit, nitrojen gibi maddeler yer alır. Ham doğal gaz boru hatlarına verilmeden önce bir dizi işlemden geçirilir ve saflaştırılır. Ardından ise, kurutulur. Bunlar gazın içerdiği tüm hidrokarbonların ve akışkanların uzaklaştırılması için gereken aşamalardır.