07.06.2021 - 16:51 | Son Güncellenme:
Dikdörtgenler prizması geometrik bir kavram olma özelliği taşımaktadır. Bu geometri konusu ile alakalı yani dikdörtgenler prizması ile ilgili yaralı bilgileri vermeye çalıştık.
Dikdörtgen Prizma Hacmi ve Alanı Nasıl Bulunur?
Dikdörtgen prizmalar geometrinin bir kavramı olmanın beraberinde esasında günlük yaşamda kullanılan çok sayıda eşya ve nesnenin de formu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Örneğin, kibrit kutusu, cep telefonu, kitap, tabletler dikdörtgenler prizması formuna sahip olan eşyalar arasında yer alır.
Dikdörtgenler prizması nedir sorusunun yanıtına bakılacak olursa; dikdörtgenler prizması bütün yüzeyleri dikdörtgen biçiminde olan prizmalara denilmektedir. Başka bir ifadeyle altı adet dörtgensel bölgenin birleşmesi sonucunda meydana gelen geometrik şekle dikdörtgen prizması adı verilmektedir.
Anlaşıldığı üzere dikdörtgen prizmasının 3 boyutlu yapısının olduğu söylenebilmektedir. Bunun anlamı dikdörtgenler prizmasının karşılıklı olan yüzeyleri birbirine eş ve paralel haldedir. Bunun beraberinde dikdörtgen prizmalarında karşılıklı ayrıtları da birbirine paraleldir. Bunun beraberinde karşılıklı ayrıtlarının uzunlukları da birbirine eşittir. Dikdörtgen prizmalarının hem alan hem de hacim hesaplamasının yapılabilmesi söz konusudur.
Fakat ilk olarak önce dikdörtgen prizmasının niteliklerini sıralamak önemlidir:
- Dikdörtgen prizmasının 4 adet yanal yüzey sayısı bulunmaktadır.
- Dikdörtgen prizmasının 2 adet taban sayısı bulunmaktadır.
- Dikdörtgen prizmasının 8 adet köşe sayısı mevcuttur.
- Dikdörtgen prizmasının 6 adet yüz sayısı mevcuttur.
- Dikdörtgen prizmasının 8 adet taban ayrıt sayısı bulunmaktadır.
- Dikdörtgen prizmasının 4 adet yanal ayrıt sayısı mevcuttur.
- Dikdörtgenler prizmasının 12 toplam ayrıt sayısı bulunmaktadır.
Dikdörtgen prizmasının hacmini hesaplamak adına uygulanması gereken formül ise şudur:
V = a x b x c
Hacim hesaplamak amacıyla kullanılmakta olan bu formülde harfler kullanılarak ifade edilenler ise şunlardır:
a x b eşitliğine Ta adı verilir. Burada c harfi ise yüksekliği ifade etmektedir. Bu durumda bu formül şu şekilde ifade edilir: V = Ta x c
Dikdörtgen prizmasının hacmini hesaplayabilmek için kullanılan formül ise şudur: A = 2 x ( ab + bc + ac) Bu formülde kullanılan "A" alanı ifade etmektedir.
Formülde kullanılan a, b, c harfleri ise kenarları tanımlamaktadır.