EğitimDeprem yönetmeliğinin yenisini çıkarılacak

Deprem yönetmeliğinin yenisini çıkarılacak

29.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

AFAD Başkanlığı ve Düzce Valiliği tarafından arama ve kurtarma ekiplerine yönelik 27-29 Eylül’de Topuk Yaylası’nda ‘AFAD İç Anadolu Bölgesi Akreditasyon Koordinasyon Kampı’nın açılışında konuşan AFAD Başkanı Okay Memiş, yeni bina deprem yönetmeliği çıkarılacağını belirtti.

Deprem yönetmeliğinin yenisini çıkarılacak

6 Şubat depremlerinde AFAD’ın geç kaldığı yönündeki iddialara cevap veren Memiş, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Aslında AFAD 2020 yılında yaptığı tatbikatla Kahramanmaraş’ta 7.2 büyüklüğünde deprem olacak diye tatbikat yaptı. Bunu bilim insanları söylüyordu. Öngöremediğimiz iki şey oldu. Birincisi 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem. İkincisi çok büyük bir alanı etkilemiş olması. 11 vilayet ve 14,5 milyon insanı etkiledi. 6 Şubat depreminde 39 bin bina yıkıldı. Bu binaların 26 bininde insan yaşıyordu. Devlet 26 bin binaya müdahale edecek. Bir arama kurtarma ekibi 25 kişiden oluşuyor. Bu uluslararası standarttır. 25 kişi 7/24 çalışamaz. 8 saat çalışmak sorunda. Yani buna göre bir binada 75 kişinin çalışması gerekiyor. 75 çarpı 26 bin eşittir 1 milyon 952 kişi ediyor. Dünya’da 750 bin arama ve kurtarmacı var. Dünya’daki arama, kurtarmacıların 2 katı olsaydı, yine yeterli değildi. Biz alana toplamda 35 bin arama, kurtarmacı sevk edebildik. Ancak bu kadar olabildi.”

Haberin Devamı

Kentsel dönüşüm konusuna önem verdiklerini belirten Memiş, yeni bir bina deprem yönetmeliği çıkarılacağını belirtti. Memiş, “Bina deprem yönetmeliğine çalıştık. Önümüzdeki günlerde bunun tebliğini yayınlayacağız. Bu büyük ses getirecek. Daha fazla kolon, daha fazla perde beton koydurulmasını sağlayacağız” dedi.