26.05.2021 - 14:24 | Son Güncellenme:
Ülkemiz bir sürü fay hattını bulundurması nedeni ile deprem bölgesi olarak isimlendirilmektedir. Her sene küçük de olsa bir takım sarsıntılar yaşanmaktadır. Türkiye tarihinde meydana gelmiş yüksek şiddetli depremler de bulunmaktadır. Deprem izolatörü, binaların depreme karşı daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır.
Deprem İzolatörü Nedir, Ne İşe Yarar?
Deprem izolatörü, sismik izolatör ismi ile de bilinmektedir. Bu izolatör sayesinde deprem gibi doğal afetlerin binalara uyguladığı yüklerin azaltılması sağlanmaktadır. Bina tabanı ve zemin arasına esnek enerji sönümleyici malzemeler yerleştirilip zeminden binaya geçen deprem kuvvetinin azaltılması sağlanmaktadır.
Sismik izolatörler, deprem meydana gelirken sarkaç gibi küçük salınımlar gerçekleştirmektedir. Bu nedenle de meydana gelen dinamik sürtünme kuvveti ve izolatörün konkav geometrisi sayesinde deprem enerjisinin sönümlenmesi sağlanmış olmaktadır. Deprem izolatörleri, deprem meydana gelirken aktarılan dinamik kuvvetin yaklaşık %80-90 oranındaki kısmını sönümlemeyi başarmaktadır. Bu şekilde binalar deprem kuvvetlerine karşı izole olabilmektedir.
Deprem İzolatörü Nasıl Çalışır?
Deprem izolatörleri sayesinde, depreme dayanıklı binalar üretilmektedir. Deprem olduğu zaman ortaya bir enerji çıkar. Binaların meydana gelen dalgalanmalardan etkilenmemesi için deprem izolatörleri kullanılmaktadır. Bu sistem depremin etkilerin minimum seviyeye indirmektedir.
Deprem izolatörlerinin avantajları,
Binaların hasar görmesi nedeni ile meydana gelebilecek can kayıplarını önler.
Bakıma gerek duymayan bir sistemdir.
Binadaki mimari ve taşıyıcı elemanların en az seviyede zarar görmesine neden olmaktadır.
Deprem sırasında köprüler ve viyadüklerin hasar görmesinin önüne geçmektedir.
Binalardaki eşyaların ve cihazların zarar görmesini engellemektedir.
Şiddetli depremlerden sonra hızlı bir şekilde kullanılabilmektedir.
Ar-ge projelerinin korunmasına olanak sağlamaktadır.