06.06.2021 - 20:43 | Son Güncellenme:
Daire ile ilgili soruların kolay bir şekilde çözülebilmesi adına daire alanı hesaplamasının iyi bir şekilde öğrenilmesi gerekmektedir. Dairenin alanının hesaplanabilmesi için de bir formül bulunmaktadır. Formül ile dairenin alan hesabı kolaylıkla yapılabilmektedir.
Dairenin Alanı Nasıl Bulunur?
Daire merkezi her zaman 360 derece olarak ölçülmektedir. Daireler yuvarlak şekillerdir. Bu nedenle köşeleri bulunmaz. Köşeleri olmaması nedeni ile köşegenleri de bulunmamaktadır. Dairenin merkezine eşit uzaklıkta çizgiler çizildiği zaman hepsinin boyu eşit olur.
Daire alanının doğru bir şekilde hesaplanabilmesi için bir takım verilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu veriler elde edildikten sonra daire alanı kolay bir şekilde hesaplanabilmektedir.
Dairenin yüzey alanının bulunabilmesi için de bir formül bulunur. Daire alanının hesaplanmasında dairenin yarıçapının karesi alınır, sonrasında ise pi sayısı ile bu sayı çarpılır.
Formül İle Daire Alanı Hesaplama Nasıldır?
Dairenin merkezi O olarak isimlendirilmektedir. Yarıçap ise r şeklinde ifade edilir. Dairenin alan formülü ise dairenin yarıçap uzunluğunun karesi alınıp pi sayısı ile çarpılmasından elde edilmektedir. Formül; π . r2 şeklinde ifade edilebilir.
π (pi) sayısı matematikte bir sabit olarak alınmaktadır. Pi sayısı sonsuza kadar gider. Ancak işlemlerde yalnızca 3.14 şeklinde alınır. Ancak bazen soruların daha kolay bir şekilde çözülebilmesi için 3 alındığı da olmaktadır. Daire alanı ile ilgili sorularda genellikle yarıçap değil çap verilmektedir. Yarıçap ise çapın yarısı kadar olacaktır. Sorular çözülürken bunlara dikkat edilmesi oldukça önemlidir.
Yarım daire alanı hesaplamakta daire alanı gibi oldukça basittir. Daire alanının bulunması için πr2 formülünden faydalanılır. Bu şekilde tam dairenin alanı hesaplanmış olur. Yarım dairenin alanının hesaplanması için ise elde edilen tam daire alanının ikiye bölünmesi gerekmektedir. O zaman formül πr2/2 şeklinde olacaktır.
Bazen de dairenin çevresi verilerek alanının bulunması istenmektedir. Dairenin çevresi 2πr formülünden elde edilir. Yani dairenin çapı ile π sayısının çarpılması dairenin çevresini vermektedir. Buradan da gerekli bilinmeyenleri bularak dairenin alanını kolay bir şekilde hesaplamak mümkündür.