EğitimCiltleme Nedir, Nasıl Yapılır? Ciltleme Teknikleri Nelerdir?

Ciltleme Nedir, Nasıl Yapılır? Ciltleme Teknikleri Nelerdir?

21.04.2022 - 15:54 | Son Güncellenme:

Ciltleme, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı açısından da yüksek önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan ciltleme nedir öğrenebilir ve nasıl yapıldığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Ciltleme nedir, nasıl yapılır? Ciltleme teknikleri nelerdir tüm detaylarıyla derledik.

Ciltleme Nedir, Nasıl Yapılır Ciltleme Teknikleri Nelerdir

 Ciltleme, katlanmış olan kağıt tabakalarının toplanması ve basılı malzemelere dönüştürülmesi işlemidir. Ciltleme için farklı yöntemlerin kullanılması da mümkündür.

Haberin Devamı

 Ciltleme Nedir, Nasıl Yapılır?

 Ciltleme, katlanmış olan kağıt tabakalarının formalar şeklinde toplanması ve deri, kitap ve broşür gibi baskı malzemelerine dönüştürülmesi işlemidir. Ciltlemede birbirinden daha farklı yöntemler kullanılması mümkündür. Uygulamanın kolaylığı, kullanışlı olması, maliyet ve dayanıklılık ciltleme yöntemleri arasında belirleyici rol oynar.

 Ciltlemede ilk aşama olarak basılı tabakaların formlar halinde katlanması vardır. Sonrasında katlanan formlar sıraya koyulur. Bu işleme harmanlama denir ve el ile ya da makine ile yapılması mümkündür. Son olarak harmanlanan formlar farklı yöntemler ile ciltlenir. Bu yöntemler arasında mekanik ciltleme, tutkallama, iplikle dikiş ve tel ile dikiş yöntemleri vardır.

Haberin Devamı

 Ciltleme Teknikleri Nelerdir?

 Ciltleme teknikleri şu şekildedir.

Telle dikiş: Sırttan telle dikiş ya da üstten telle dikiş olarak uygulanabilir.

İplikle dikiş: Formlar sırtlarından delinir ve sonrasında da ipek ya da pamuk ile dikilirler.

Tutkallama: En hızlı ciltleme yöntemidir. Formlar dört kenarından kesilir ve tutkal ile birbirlerine yapıştırılır. Hızlı olmasından dolayı da en çok tercih edilen ciltleme yöntemidir.